Terug
Inkoophandboek Milieu

Informatie over het correct en veilig overhevelen met handpompen

Veilig aftappen met handpompen – handpompen kiezen en op de juiste wijze gebruiken!

Veiligheid is essentieel

Gevaarlijke vloeistoffen mogen nooit worden overgeheveld door direct uitgieten. Ook het gebruik van een trechter leidt bij het overhevelen van gevaarlijke vloeistoffen niet tot de vereiste veiligheid.

 • Verhoogd gevaar voor ongevallen door uitglijden op vervuilde oppervlakken
 • Huidziektes of vergiftigingen door gemorste chemicaliën
 • Gezondheidsrisico's door schadelijke dampen

De veiligheid bij het overhevelen moet de hoogste prioriteit krijgen - voor uw persoonlijke bescherming! De aanschaf van een geschikte pomp voor het overhevelen van gevaarlijke vloeistoffen is dus een investering in de veiligheid en gezondheid van uw medewerker die al snel is terugverdiend.

Informatie over het correct en veilig overhevelen met handpompen wt$

De keuze van de juiste pomp

Voor de keuze van de geschikte hevelpomp zijn naast de vatafmetingen en -type de gewenste pompcapaciteit en de geschiktheid van de pomp voor het over te hevelen medium belangrijk. Daarbij moet de pomp niet alleen bestand zijn tegen het over te hevelen medium. In veel bereiken moeten bovendien de bijzondere voorschriften met betrekking tot arbeidsomstandigheden en milieubescherming in acht worden genomen.

Pompcapaciteit

Elektrische pompen zijn de eerste keuze voor het overhevelen van grote hoeveelheden op een vaste plaats. De hogere pompcapaciteit bespaart tijd en spaart de werkkracht. De aanschaf van een dure elektrische vatpomp is niet altijd een goede investering. Vaak ontbreekt er ook een netaansluiting op de werkplek, bijv. buiten, op de montageplaats of in het magazijn voor productiemiddelen. Bij kleine hoeveelheden over te hevelen medium zijn handmatige pompen een interessant alternatief voor elektrische pompen, omdat ze niet op het stroomnet moeten worden aangesloten en een goede prijs-kwaliteitsverhouding hebben. Wij bieden een breed assortiment aan hevelapparaten voor het handmatig overhevelen uit reservoirs, kannen, vaten en tanks.

Vatafmeting en -type

Voor het overhevelen van benodigde hoeveelheden uit kannen en kleine vaten met een inhoud tot ca. 60 liter zijn pompen geschikt die volgens het overdrukprincipe werken. Via een pompbal of plunjer wordt lucht in het vat gepompt. Zo ontstaat er een overdruk in het vat en de vloeistof wordt door de stijgbuis naar buiten gepompt. Voor grotere vaten en open emballages zijn vatpompen geschikt waarbij de vloeistof wordt aangezogen en uitgeblazen. Een robuuste constructie met goede pompcapaciteit en eenvoudige bediening kenmerkt deze pompen. Door verschillende dompelbuislengtes passen de pompen in alle gebruikelijke emballages. Diep gelegen aanzuigventielen garanderen daarbij een bijna volledige vatlediging.

Informatie over het correct en veilig overhevelen met handpompen pha

Materialen

Het meest geschikt zijn robuuste industriële pompen van hoogwaardige materialen, zoals polypropyleen (PP) voor zuren en logen of roestvast staal V2A (1.4301) voor brandbare vloeistoffen. In ieder geval zijn afdichtingen van PTFE raadzaam. Controleer altijd de bestendigheid van het materiaal tegen het over te hevelen medium. In veel gevallen helpt een blik op de lijst met de chemische bestendigheid van materialen.

Zuren en logen

Zuren, logen en reinigingsmiddelen kunnen veilig worden overgeheveld met kunststof pompen van PP of, bij hogere concentraties, PTFE of PVDF. Wij bieden vele kunststof pompen zowel met vaste aftaptuit als met hevelslang en afsluitkraan voor het vullen van vaten op afstand of hoger geplaatste vaten aan. Bij de omgang met bijtende en agressieve vloeistoffen moet de gebruiker goed beschermd worden. Lichaamsbescherming, zoals handschoenen, veiligheidsbril, schort en gezichtsmasker, is essentieel.

Informatie over het correct en veilig overhevelen met handpompen wt$

Brandbare vloeistoffen

Onze roestvast stalen vatpompen en pompen voor oplosmiddelen hebben verklaringen van Dekra waarin staat dat ze in verbinding met een antistatische set aan deze voorwaarden voldoen en zelfs geschikt zijn voor gebruik in explosiebeveiligde zone 0. Desgewenst zijn certificaten hiervoor verkrijgbaar.

Informatie over het correct en veilig overhevelen met handpompen pha

Gasdicht overhevelen

Bij vluchtige media, bijvoorbeeld ammoniak, vormen zich gevaarlijke dampen in het vat. De verspreiding van de dampen in de werkomgeving en de risico's voor de gebruiker kunnen worden gereduceerd door een gasdichte vatschroefverbinding. Bij bijzonder giftige, sterk geurende en zeer vluchtige media is een gesloten hevelsysteem met een gasretourleiding absoluut noodzakelijk. Bij deze methode worden de uitlaatgassen direct terug in de originele emballage geleid. De gassen die gevaarlijk voor de gezondheid zijn, blijven in het systeem. Zo is een maximale veiligheid bij het overhevelen gegarandeerd. Gasretourpompen zijn op aanvraag leverbaar.

Informatie over het correct en veilig overhevelen met handpompen wt$

Vataansluitingen

In tegenstelling tot metalen vaten, welke normaliter een fijne R2"-schroefdraad hebben, hebben kunststof vaten geen genormaliseerde schroefdraad. Voor een veilige bevestiging van de pomp in het vat of de kan zijn er doorgaans twee oplossingen.

Ten eerste kan de pomp met een speciaal aan de schroefdraad aangepaste schroefverbinding in het vat worden geschroefd, eventueel in combinatie met een adapter. Ten tweede kunnen universele oplossingen, zoals conische vatenstoppen worden gebruikt. Indien uw schroefdraad afwijkt van de gebruikelijke 2" helpt onderstaande tabel u bij het bepalen van de schroefdraad.

Informatie over het correct en veilig overhevelen met handpompen pha

Hulp bij de bepaling van passende schroefdraad

Informatie over het correct en veilig overhevelen met handpompen wt$
Informatie over het correct en veilig overhevelen met handpompen wt$

Schroefdraadtabel

Oude en alternatieve schroefdraadaanduidingen zijn halfvet gedrukt

 • Schroefdraad 51 mm, DIN 51: A = 53 mm, B = 5 mm, C = 50,5 mm, zaagtand
 • Schroefdraad 61 mm, DIN 60: A = 59 - 60 mm, B = 6 mm, C = 55,8 mm, zaagtand
 • Schroefdraad 61 mm, DIN 60: A = 61 mm, B = 6 mm, C = 55,8 mm, zaagtand
 • Schroefdraad 71 mm, DIN 71: A = 71 mm, B = 6 mm, C = 66,5 mm, zaagtand
 • Schroefdraad 2" BSP, 2" fijne schroefdraad voor stalen vat: A = 59 mm, B = 2,2 mm, C = 57,5 mm, standaard
 • Schroefdraad 63 mm, 64 mm BSI: A = 64,5 mm, B = 5 mm, C = 60 mm, zaagtand
 • Schroefdraad 35 mm: A = 33,5 mm, B = 5 mm, C = 32,7 mm, rond/standaard
 • 2" grove schroefdraad Mauser L-ring: A = 69,5 mm, B = 5,5 mm, C = 65 mm, zaagtand
 • Schroefdraad Tri Sure, 2" grove schroefdraad V. Leer/Tri Sure: A = 56 mm, B = 3,5 mm, C = 52,5 mm, zaagtand
 • US-vatschroefdraad: A = 63,2 mm, B = 4,25 mm, C = 57,5 mm, zaagtand
Onze topproducten uit dit handboek
Relevant
Aantal artikelen: 43
Onze topcategorieën uit dit handboek