Veiligheidsborden en pictogrammen

Waarom zijn bijen zwart-geel gestreept, paddenstoelen rood en sommige pijlgifkikkers blauw? Omdat ze gevaarlijk zijn. Waarschuwingskleuren vallen meteen op: rood in combinatie met wit, oranje en geel in combinatie met zwart worden over het algemeen binnen Europa geaccepteerd als kleuren voor veiligheidsborden en -pictogrammen.

Plaats een veiligheidsbord!De normen SR A1.3 en EN ISO 7010 maken veiligheidsborden verplicht, maar zo werkt ook gezond boerenverstand. De OSH-richtlijnen en -normen zijn echter niettemin belangrijk, omdat ze zorgen voor uniforme bebording als het gaat om veiligheid. Deze is dankzij de norm in heel Europa van toepassing. Borden die de gezondheid en veiligheid bewaken zijn uniform en worden zo in elke bedrijfslocatie op dezelfde manier begrepen. Borden geven beschermings- en hulpmogelijkheden aan, de omgang met apparaten, gevarenzones en verkeersroutes wordt gestuurd via waarschuwingsborden en verplichte borden. Welke veiligheidsborden heeft u nodig in uw bedrijf?Categorisch ingedeeld: onze veiligheidsbordenZeg eens eerlijk: Kent u alle veiligheidsborden die er zijn? Gelukkig hoeft dat ook niet, want er is een duidelijke indeling in categorieën en themagebieden. Afhankelijk van het gebied waarin u veiligheidsborden nodig heeft, hebben wij verschillende geschikte borden in het assortiment.1. Categorie E: evacuatieborden


De groene borden zijn vierkant, de tekens en het lettertype zijn wit. Zo zullen de faciliteiten voor de eerste hulp, nooduitgangen en vluchtroutes snel worden gevonden. De evacuatieborden moeten in het donker oplichten, daarom worden ze bij normaal gebruik permanent verlicht. Als de algemene verlichting uitvalt, zijn zij opgeladen en kunnen ze onafhankelijk fluorescerend licht uitstralen.


2. Categorie P: verbodsborden


Hier gaat het om rood – signaalrood. Wat niet kan worden gedaan of mag worden gebruikt, wordt meestal dik doorgestreept.


3. Categorie W: waarschuwingsborden


In bedrijven, op muren en machines: driehoekige waarschuwingsborden markeren potentiële gevaren met zwarte pictogrammen en trekken de aandacht met een signaalgele kleur. Mensen moet hier meer aandacht aan hun omgeving besteden.


4. Categorie M: gebodsborden


Ronde gebodsborden voorkomen ongevallen op de werkplek. Het gebruik van arbeidsveiligheidsproducten wordt duidelijk gereguleerd door de blauwe borden: witte pictogrammen roepen op tot een bepaald gedrag.


5. Kategorie F: brandveiligheidsborden


Witte pictogrammen tegen een rode achtergrond: in geval van een brand laten vierkante brandveiligheidsborden zien waar u het dichtstbijzijnde brandalarm, de brandtrappen en brandblussers kunt vinden. Om ervoor te zorgen dat ze zichtbaar blijven in geval van algemeen falen van de verlichting, moeten deze tekens ook in het donker oplichten.Van dichtbij bekeken


Trouwens: bij het toepassen van uw veiligheidsborden, moet u ervoor zorgen dat ze niet te ver verwijderd zijn van het gezichtsveld van de toeschouwer. Dit geldt vooral voor vluchtrouteaanduidingen. Ons inkoophandboek laat u zien aan welke detectieafstanden u moet voldoen bij het plannen van uw veiligheidssignalering. Neem voor meer vragen gewoon contact met ons op.Nog één ding:


Zelfklevende borden zijn een zeer goede optie als het oppervlak schoon is en complementair aan de andere veiligheidsborden. Maar dat betekent ook: oppervlakken van behang-, kast- en stellingwanden moeten eerst worden ontdaan van vetresten en vuil voordat ze kunnen worden beplakt met zelfklevende folies.Deze producten kunnen ook interessant voor u zijn:Persoonsbegeleidingssysteem | Kettingstandaards | Vloermarkeringen | Kantbeschermhoeken | Afzetkettingen | Afzetbanden | EUROKRAFTpro milieukasten