Evacuatieborden

Evacuatieborden en reddingsborden – de redding is nabij. Vooropgesteld dat u zich als hulpverlener op een correcte bewegwijzering kunt oriënteren. Zo vindt u wat u nodig heeft om te helpen of gewoon snel de nooduitgang te kunnen vinden.

Soort bord
Materiaal
Eigenschap
Relevant
Aantal artikelen: 43

Reddingsborden en nooduitgangborden voor noodgevallen



Een brandalarm, chemicaliën in uw oog, een diepe snijwond in uw vinger – waar moet u nu heen? De meeste evacuatieborden staan bij ons bekend als groen-witte borden, die in geval van brand ons de weg naar buiten of naar de veiligheid wijzen. De zogenaamde vluchtroute. Deze kan echter ook leiden naar de nooddouche of naar de volgende oogdouche-fles.



Evacuatieborden zijn meer dan alleen richtinggevend. Ze leiden naar redding, zoals hun naam al doet vermoeden en zijn dus van vitaal belang om te overleven. Natuurlijk zijn ze ook wettelijk verplicht. Zowel in de richtlijn voor werkplekken als in de norm EN ISO 7010. Europese standaardisatie is van groot belang, vooral voor vluchtwegsignalisatie, omdat dit zorgt voor een algemeen begrip van de veiligheidsborden.



Veiligheidsborden betekenis



Als op een evacuatiebord een richtingspijl staat, moet iedereen weten waar hij heen moet gaan, daarvoor zijn de vluchtroute borden. Omdat de ASR A1.3 met betrekking tot de betekenis van de pijlpositie geen duidelijke richting aanduidingen bevat, zullen we deze hier nog een keer voor u op een rijtje zetten. Ze zijn gebaseerd op internationaal gestandaardiseerde specificaties.



  • Pijl wijst naar rechts: ga naar rechts

  • Pijl wijst naar links: ga naar links

  • Pijl wijst naar boven: loop rechtdoor (eventueel door een deur) of loop een verdieping omhoog

  • Pijl wijst naar beneden: ga één verdieping naar beneden / of loop naar beneden (Let op: dit bordje wordt ook gebruikt voor ''rechtdoor'' lopen*.)

  • Pijl wijst schuin naar rechtsboven: ga rechts omhoog of steek de vrije zone diagonaal naar rechts over

  • Pijlpunt wijst schuin naar linksboven: ga links omhoog of steek de vrije zone diagonaal naar links over

  • Pijlpunt wijst schuin naar rechts beneden: ga naar beneden rechts

  • Pijlpunt wijst schuin naar links beneden: ga naar links beneden


*Opmerking: ISO 16069 specificeert dat de naar boven wijzende pijl op de vluchtroute borden moet worden opgevat als ’rechtdoor’. Dit geldt ook voor de plaatsing boven deuren en nooduitgangen. Als u dus nog steeds het evacuatiebord met de pijl naar beneden gebruikt, moet u dit zeker veranderen. Alleen op deze manier kunnen richtingborden in een noodsituatie goed worden begrepen.



Waar zorgen evacuatieborden voor?



Evacuatieborden geven nooduitgangen, vluchtwegen en EHBO-voorzieningen aan. Het doel is altijd het redden van mensenlevens of het verlenen van snelle hulp bij een ongeval.



Fluorescentie van reddingsborden is belangrijk



Om ervoor te zorgen dat de vluchtwegen ook in het donker zichtbaar blijven, moeten de evacuatieborden fluorescerend zijn volgens DIN 67510. Deze norm regelt de minimale duur van de fluorescentie. Bovendien moet de zichtbaarheid van de borden worden gewaarborgd door ze te allen tijde op een passende afstand te plaatsen. Meer informatie hierover vindt u in ons inkoophandboek Herkenningsafstanden.