Gasflessenhantering

Er zijn veel gevaren bij het omgaan met gasflessen. Als de flessen tijdens het transport niet goed zijn beschermd, kunnen ze omvallen en in het ergste geval exploderen. Dat geldt natuurlijk ook voor de opslag! Maar met de juiste kwaliteitsproducten, zoals gasflessenlifters, gasflessenhouders of gasflessenkarren, staat niets de veiligheid van uw professionele hantering van gasflessen meer in de weg. Ontdek nu meer!

In de categorie Gasflessenhantering bieden wij u producten van de volgende merken aan: eurokraft pro, eurokraft basic.

Relevant
Aantal artikelen: 21

Gasflessen hanteren: altijd aan de veilige kantAls er al veel regels zijn voor de opslag van gasflessen, dan zijn er zeker niet minder voor de hantering van gasflessen. Met gasflessenhouders, gasflessenlifters en dergelijke zit u aan de veilige kant. Niet alleen wettelijk.Wat komt er kijken bij het hanteren van gasflessen?Het hanteren van gasflessen omvat dezelfde veiligheidsmaatregelen als bij de omgang met gasflessen in bedrijven. Daartoe behoren zowel het transport als het verwisselen van flessen en de opslag of verstrekking op de werkplek. In het algemeen zijn deze producten voor het hanteren van gevaarlijke stoffen ontworpen om het risico op letsel en ongevallen aanzienlijk te verminderen:  • Gasflessenhouders voor wandmontage voorkomen dat de smalle cilinders omvallen tijdens het opslaan en klaarzetten ervan.

  • Met gasflessenkarren en -wagens met houders en geoptimaliseerde ergonomie kunnen verschillende soorten gasflessen veilig worden getransporteerd.

  • Met gasflessenpallets kunnen meerdere cilinders veilig met een stapelaar worden vervoerd.

  • Gasflessenstellingen optimaliseren de verstrekking van gasflessen en -vaten.


Waar moet rekening mee worden gehouden bij het hanteren van gasflessen?Net als bij de langdurige opslag van gasflessen gelden er veel voorschriften bij het hanteren van zware en brandbare cilinders, waaronder TRGS 510. In principe moet schade aan de flessen en dus een plotselinge ontsnapping van de gassen onder druk worden voorkomen. Dat kan zowel via het ventiel als via de dunne wanden van de gasfles gebeuren.Een risicobeoordeling en bedieningsinstructies vormen de belangrijkste basis voor uw hantering van gasflessen. De instructies moeten minstens één keer per jaar worden herhaald.Voor het interne transport van gasflessen geldt het volgende:  • Vervoer gasflessen alleen met het ventieldopje erop geschroefd en met dicht ventiel.

  • Verplaats gasflessen alleen met beschermende kleding. Handschoenen en veiligheidsschoenen zijn bijzonder belangrijk.

  • Verplaats gasflessen alleen op transportmiddelen die daarvoor bedoeld zijn. Gasflessen mogen niet worden gerold, liggend verplaatst of gedragen.

  • Personen en gasflessen mogen niet samen in een lift reizen.

  • Gasflessen moeten op elke (kortstondige) opslaglocatie worden beveiligd tegen omvallen of stoten.

  • Als gasflessen met kranen moeten worden verplaatst, is dit alleen mogelijk met de bijbehorende pallets.


Als gasflessen over de openbare weg worden vervoerd, moeten de ADR-voorschriften voor het vervoer van gevaarlijke goederen worden nageleefd. Er gelden limieten voor het aantal transporteenheden en het laadvermogen. Ladingzekering, etikettering en getrainde chauffeurs zijn hier ook belangrijke elementen.Voor gedetailleerde informatie moet u alle relevante wetteksten en richtlijnen bestuderen. Het helpt ook om onze informatie over de opslag van gevaarlijke stoffen volgens de voorschriften te bekijken. Als u vragen heeft, neem dan nu contact met ons op.