Fitness binnen het bedrijf

De weg naar bedrijfseigen fitnessstudio's

2021/09/21

Gezonde medewerkers lonen. Daarom investeren steeds meer bedrijven in de fitheid van hun personeel, hetzij door samenwerking met fitnessstudio's of hun eigen trainingsruimte.


Wij houden ons bezig met

  • welke economische voordelen bedrijfsfitness biedt;
  • welke concepten voor u beschikbaar zijn;
  • hoe u een fitnessruimte in uw bedrijf goed inricht.

Waarom het aanbieden van bedrijfsfitness aan medewerkers economisch loont

Sport was vroeger een privéaangelegenheid. Dat dit veranderd is, is niet (alleen) omdat bedrijven hun medewerkers gelukkig willen maken.

Werkgevers profiteren op verschillende manieren van het aanbieden van fitness aan hun werknemers:

Drie concepten voor bedrijfsfitness

Er zijn verschillende manieren om de fitheid van uw eigen medewerkers te bevorderen. De belangrijkste strategieën zijn de volgende:
Fitness binnen het bedrijf: de weg naar bedrijfseigen fitnessstudio's wt$

Samenwerking met fitnessstudio's

Vaak betalen werkgevers subsidies voor sportschoollidmaatschappen. Werknemers kunnen dan goedkoper of zelfs gratis trainen in fitnessstudio's van een bepaald merk. Veel fitnessstudio's bieden voor dergelijke gevallen aantrekkelijke samenwerkingsaanbiedingen aan. Soms stellen ze zelfs op maat gemaakte programma's voor bedrijven samen. Het probleem met subsidies: medewerkers moeten zichzelf motiveren om er gebruik van te maken. Daar heeft u als werkgever weinig invloed op. Hetzelfde geldt voor samenwerking met centra voor volwassenenonderwijs of yogastudio's. In geval van twijfel maakt slechts een fractie van het personeel gebruik van dergelijke aanbiedingen.

Fitness binnen het bedrijf: de weg naar bedrijfseigen fitnessstudio's wt$

Bedrijfssport

Bedrijfssport, zoals gezamenlijke hardloopsessies na het werk of fietstochten. Deze versterken het gemeenschapsgevoel. Het is echter vaak eenzijdig, bijvoorbeeld omdat het zich beperkt tot hardlopen en zelden aantrekkelijk is voor wie niet van sport houdt. Daarnaast valt het lastig te organiseren. Een juiste training vloeit dan ook zelden voort uit dergelijke aanbiedingen.

Fitness binnen het bedrijf: de weg naar bedrijfseigen fitnessstudio's wt$

Bedrijfseigen fitnessstudio's

Steeds meer bedrijven kiezen voor een fitnessruimte in hun eigen bedrijf. Deze variant heeft als voordeel dat u als werkgever de volledige controle heeft. U kunt uw fitnessstudio zo inrichten dat deze verschillende doelgroepen in uw personeelsbestand aanspreekt en speciale behoeften in uw bedrijf dekt. Meestal is een kleine ruimte voldoende, die u naar eigen wens inricht. Werknemers kunnen dan voor of na het werk even naar de fitnessstudio gaan.

Fitnessapparatuur binnen het bedrijf: checklist

Heeft u besloten om uw eigen fitnessstudio op te zetten? Let dan op het volgende:
  • Krijg inzicht in individuele behoeften

Zorg voor een overzicht van uw personeelsbestand. Heeft u een groot aantal medewerkers die graag en vaak sporten? Hoe is de leeftijdsopbouw in uw bedrijf? Hoeveel mensen hebben een medische voorgeschiedenis? Brengt het werk in uw bedrijf bijzondere spanningen met zich mee?

  • Zorg voor veelzijdige trainingsmogelijkheden

Idealiter kunnen medewerkers in uw fitnessruimte op verschillende manieren trainen, kracht- en conditietraining doen en de coördinatie verbeteren. Misschien biedt u ook yogalessen aan onder begeleiding van ervaren trainers. Hoe meer medewerkers u kunt binnenhalen, hoe beter.

  • Regel gemakkelijk te gebruiken en ergonomische apparaten

Fitnessapparatuur moet gemakkelijk te gebruiken zijn voor beginners en weinig risico op blessures opleveren. De basisuitrusting in de eigen fitnessstudio's omvat onder meer crosstrainers, roeiapparaten, loopbanden en ergometers, evenals toestellen voor krachttraining van grote spiergroepen. Een extra vrije gewichtsruimte is een goed idee als veel van uw medewerkers ervaring hebben met krachttraining.

  • Verschaf professionele instructies

Professionele instructies zijn verplicht. Wellicht heeft u de mogelijkheid om medewerkers te laten opleiden tot trainers, of kunt u gebruik maken van extern personeel. Zorg er bij het kiezen van fitnessapparatuur voor dat u de juiste keurmerken gebruikt en zorg ervoor dat deze van hoge kwaliteit zijn. Anders bestaat het risico dat preventieve gezondheidszorg het tegenovergestelde effect heeft.

  • Creëer een aangename omgeving

Uw fitnessruimte wordt het meest gebruikt als mensen zich er prettig in voelen. Dit bereikt u bijvoorbeeld met een gewrichtsvriendelijke vloer, grote spiegels waarmee sporters kunnen controleren of de oefeningen correct worden uitgevoerd en prettige verlichting. Misschien heeft u ook nog ruimte voor toiletten en/of douches.

Trainen tijdens het werk: zo werkt het

Fitness binnen het bedrijf: de weg naar bedrijfseigen fitnessstudio's wt$

Traint u uw conditie terwijl u aan het bureau werkt? Dat is ook mogelijk. Begin met in hoogte verstelbare bureaus. Door constant van werkhouding te veranderen en te wisselen tussen staan en zitten, traint u uw rug- en beenspieren en brengt u uw bloedsomloop op gang.

Trainingsapparaten voor aan het bureau gaan nog een stap verder. Een bureaufiets is geschikt als vervanging voor de bureaustoel. Door langzaam te trappen, combineert u conditietraining en bureauwerk. Minifietsen en minicrosstrainers, die handig onder de tafel kunnen worden geplaatst, werken op dezelfde manier.

Dit soort fitnessapparatuur vervangt de sportschool niet, maar ze zijn een waardevolle aanvulling en helpen tegen typische kantoorklachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en spanning, zonder dat u uw werkplek hoeft te verlaten.

Een overzicht van onze fitnessproducten:

Fitness binnen het bedrijf: de weg naar bedrijfseigen fitnessstudio's mg$

Neem contact met ons op!

Wij staan voor uw vragen ter beschikking en beantwoorden deze gratis.