Projecten en referenties

Meer ruimte voor kwaliteit

Egon Grosshaus GmbH & Co. KG heeft voor de kwaliteitsbewaking met testlaboratorium een hal in kantooroppervlakken laten veranderen – geheel zonder de constructie van het gebouw aan te passen.

Midden in het Sauerland, tussen de rivier de Ebbe en het Rothaargebergte, ligt Lennestadt. Niet ongewoon voor het Sauerland, maar voor grote steden verbazingwekkend, is het donkergroene dennenbos dat hier te vinden is. Lennestadt is namelijk voor 60 procent met bos bedekt. Heuvellandschappen en een diepgroene kleur zover het oog reikt.

In deze idylle bevindt zich het hoofdkantoor van Egon Grosshaus GmbH & Co. KG, een middenstandsbedrijf met competenties op het gebied van stansen, fijnstansen en stansbuigen. Het bedrijf bestaat al ruim 75 jaar. Het is een familiebedrijf en Patrick Grosshaus is alweer de derde generatie met de touwtjes in handen. Hij heeft zo'n 500 medewerkers in dienst. Voor de regio heeft het bedrijf een enorm groot economisch belang – wereldwijd heeft het onder de metaalverwerkende toeleveranciers van de auto-industrie een goede reputatie opgebouwd.

Grosshaus ler
Hoofd van de kwaliteitsbewaking bij Grosshaus GmbH & Co. KG, Jens Rarbach, en zijn team krijgen dankzij een ruimte-in-ruimte-oplossing van {cms.var.company_name} binnenkort een nieuw onderkomen.

Kleinigheden van groot belang

Een groot gedeelte van de producten van Grosshaus is bestemd voor de auto-industrie. Een van de succesvolste producten is de autogordelbehuizing, die in de auto-industrie wordt gebruikt om de inzittenden van voertuigen te beschermen. Nog meer dan op andere vlakken komt het hier aan op uiterste precisie – het gaat tenslotte om mensenlevens.

Dr. Christof Arens leidt het interne testlaboratium en maakt duidelijk hoe exact de onderdelen bij Grosshaus worden gemeten: ’De meetapparatuur die wie hier hebben, meet op de micrometer nauwkeurig – dat is een duizendste millimeter. Ter vergelijking: een haar is ongeveer 25 micrometer dik.’ De component moet dus precies op maat zijn, voordat deze van de kwaliteitscontrole naar de klant wordt verzonden.

Grosshaus ler

Om de kwaliteitsbewaking en het testlaboratorium uitstekende ruimtelijke omstandigheden te kunnen bieden en ze dichter bij de productie te vestigen, werd besloten dat ze naar de etage boven de productie moesten worden verhuisd. De uitdaging: in de bestaande hal moest een ruimtelijke structuur worden gecreëerd die geschikt is voor het laboratorium inclusief kantoren. En dit zonder dat het gebouw zelf bouwkundig moest worden gewijzigd.

Thorsten Oest (links), regionaal verkoopleider van kaiserkraft, bespreekt de projectplanning met Christof Arens (midden), leider van het testlaboratorium.

Bovendien moesten – net als in de rest van het gebouw – de deurposten en raamkozijnen in de kleuren van het bedrijf worden geverfd. Daarom liet Grosshaus zich adviseren door kaiserkraft.

Het project werd gepland en intensief begeleid door Thorsten Oest, regionaal verkoopleider bij kaiserkraft in Haan. Hij vertelt: ’Omdat de geplande ruimtes in de bestaande hal geïntegreerd moesten worden, hebben we gekozen voor het flexibele scheidingswandsysteem. Dit wordt ter plaatse gemonteerd en men kan daarna nog wijzigingen aanbrengen, bijvoorbeeld voor wandaansluitingen.’

Een enorm voordeel, waarvan bij Grosshaus veelvoudig werd geprofiteerd.

Grosshaus ler

Individuele ruimteoplossing

De samenwerking tussen Grosshaus en kaiserkraft bestaat al meer dan 15 jaar. Het begon allemaal met – hoe kan het ook anders – een ruimtesysteem. In de loop der jaren kwamen er geleidelijk meerdere systemen bij. Tot dit jaar de meest flexibele oplossing gevonden werd.

Dr. Christof Arens herinnert zich aan het begin van het project: ’Met veel details moest natuurlijk van tevoren al rekening worden gehouden. Als de ruimte-elementen eenmaal staan, is het te laat. We hebben dan ook heel wat tijd piekerend boven de bouwplannen doorgebracht.’

en eerste moest een oplossing worden gevonden voor de afwijkende plafondhoogte in het testlaboratorium. Aangezien een machine over een bepaalde onderhoudshoogte beschikt, moest een deel van het plafond 30 centimeter worden verhoogd. Een tweede uitdaging was de vloerbedekking. Terwijl in de kantoren de meegeleverde 2,4 millimeter dikke, kunststof vloerbedekking gelegd werd, beschikt het laboratorium over een gegoten betonvloer, zodat deze bestand is tegen de puntbelasting van de meetmachines en tegelijkertijd de overdraagbaarheid van trillingen geminimaliseerd wordt.

Omdat in de ruimtes ook kantoren geïntegreerd werden, moesten ca. 25 werkplekken worden gecreëerd. Voor Jens Rarbach, hoofd van de kwaliteitsbewaking, kon dankzij een ruimte-in-ruimte-oplossing een afzonderlijk kantoor worden ingericht.

Grosshaus ler
Grosshaus ler

Dag van de afname: Thorsten Oest controleert of het draai-kiepraam goed functioneert.

Draai- en kiepramen zorgen voor frisse lucht en daglicht. Op de plekken waar zich zuilconstructies bevonden, werden uitsparingen aangebracht.

’Maar vanaf een bepaalde spanwijdte moeten om statische redenen meer steunelementen worden ingebouwd. Dat hebben we ter plaatse opgelost met behulp van stalen staanders inclusief plafonddragers’, legt Thorsten Oest uit. ’Vooral met de flexibele ruimteoplossingen kunnen we de klanten tot in het kleinste detail individueel advies geven. Onze service omvat zelfs plinten, kabelgoten en verlichting.’

Terug naar de projectpagina

Contact

Voor een complete projectontwikkeling, zoals uitrusting van uw bedrijf, magazijn of kantoor vindt u bij ons alles onder één dak. Bel met onze projectadviseurs.