Project Kreation Krehl

De kunst van het maken van kunst

Van een geintje naar de tafel. Of: Wat men allemaal uit een kaiserkraft schaarhefwagen kan halen.

Als Ivonne Krehl wordt geïnterviewd over haar eerste gedachten bij dit project, is het antwoord verfrissend eerlijk en eenvoudig: ’Sh..., hoe is dat mogelijk?’ We stelden ons dezelfde vraag toen Ivonne Krehl ons haar idee voorlegde om een kaiserkraft schaarhefwagen te transformeren in een centrale plaats voor ontmoetingen, spiritualiteit, feesten, kunst en cultuur.

Krehl-referentie wt$
Ontwerp voor de schaarhefwagentafel.

Een monumentale schat wordt herontdekt.

Na tientallen jaren werd het meer dan 300 jaar oude decanaatsgebouw van de protestantse kerk in het midden van de stad opnieuw de ’huiskamermarkt’, de ’poort naar het volk’ en het visitekaartje van de protestantse kerkgemeenschap van Ludwigsburg; met de wens naar een volledig nieuw concept op de begane grond van het onder monumentenzorg vallende gebouw. De aanbesteding voor dit project is gewonnen door Ivonne Krehl, binnenhuisarchitect en hoofd van het bureau ’Kreation Krehl – Interior Design & Trading’ in Ludwigsburg. Haar ontwerp plaatst de schaarhefwagen als centrale tafel en als christelijk symbool in het midden van de zichtbare staalconstructie van de ruimte.

Het moedige concept van de binnenhuisarchitect vergde ook moed bij de uitvoering ervan. Met de woorden van de creatieve Ivonne Krehl: ’Ik had plezier met de tafel, Andreas Furtwängler, een kunstenaar in de metaalsector met een team van ambachtslieden, had er nog meer plezier in en ging meteen aan de slag met de schetsen. Ook de ontwikkelaar, de protestantse kerk, was meer dan onbevangen over het basisidee. Nu hadden we nog een partner nodig die vertrouwd was met werktuigbouwkunde.’ Want de ’tafelsculptuur’, met de hand gemaakt van 5 metalen, moest worden aangevuld met een schaarheftafel en dus ook als podium worden gebruikt.

De schaarhefwagen wordt ’verlicht’: van idee tot uiteindelijk resultaat.

Een schaarhefwagen als podium voor cabaret en lezingen. Een schaarhefwagen als ontmoetingsplaats voor het voeren van dialogen en discussies. Een schaarhefwagen als ontbijttafel waar iedereen 's morgens bij elkaar komt. Een schaarhefwagen als ontmoetingsplaats op stahoogte. In het midden van de ruimte. Met een stalen plaat van 800 kg er bovenop. Mobiel. Veilig. Esthetisch. Functioneel. En technisch perfect.

Krehl-referentie wt$
Schaarhefwagen met stalen plaat van 800 kg

Geen geintje, zoals het verkoopteam van kaiserkraft Duitsland vond, maar een overtuigend, zij het uitdagend project, waarbij we graagj de vierde man aan boord waren met onze technische en planningstechnische knowhow uit de industriële sector. De schaarhefwagen moest variabel kunnen bewegen van een zithoogte van 30 cm naar een stahoogte van 90 cm. Het was vooral belangrijk om te letten op het kantelmoment als de stalen plaat naar het podium toe wordt bewogen en dus volledig wordt uitgeschoven. Deze taak werd opgelost met een speciaal ontwerp inclusief een vergrendeling: het platform kan niet meer omvallen en een gevaar worden.

Krehl-referentie wt$
Metaalkunstenaar Andreas Furtwängler bij de ’stresstest’.
Krehl-referentie wt$
De LED-module wordt door middel van een schaarhefwagen omhoog gebracht voor de installatie.

’Wat hier nodig was, was een buitengewoon nauwe, open en bijzondere samenwerking tussen de opdrachtgevers, de bouwkundige ingenieurs, de interieurarchitect, de ambachtslieden en kunstenaars en ons als planningsdeskundigen’, aldus het begeleidende kaiserkraft -team, dat het succesvolle projectwerk becommentarieerde. De coördinatie vond vaak en gezamenlijk plaats om de artistieke taken perfect af te stemmen op de bijbehorende technologie.

De technologie erachter ligt vlak naast de deur

Boven de schaarhefwagentafel in de hoofdruimte op de begane grond bevindt zich een licht- en akoestisch element met individueel vervaardigde LED-lichtellipsen voor de verschillende scenario's; de aandrijftechniek voor de schaarhefwagen is in een vloeruitsparing onder de tafel geïnstalleerd. En om de ’scharen’ te verbergen en mogelijke letselrisico's te elimineren, werd er een opvouwbare mantel aan de tafel bevestigd. ’Ik vond de instructies van kaiserkraft tijdens de installatie mega-interessant om ook ter plaatse te zien hoeveel en welke stappen er gevolgd moeten worden van het idee naar het resultaat’, zegt Ivonne Krehl over de technische uitvoering.

Krehl-referentie wt$
De techniek voor de schaarhefwagen is in de vloer verzonken gemonteerd.
Krehl-referentie wt$
Het licht- en akoestische element boven de tafel.
Krehl-referentie wt$
Binnenhuisarchitect Ivonne Krehl op de nieuwe schaarhefwagen

’De tafel is gewoon cool om te gebruiken, ik hou vooral van het geluid als hij wordt verhoogd’, zei de binnenhuisarchitect toen de tafel voor een deel in beweging werd gezet voor een testrun nadat hij klaar was. De besturingstechniek hiervoor is direct in de aangrenzende ruimte aangebracht, met een vast gemonteerd bedieningspaneel en zo geïnstalleerd dat deze onzichtbaar blijft en de tafel als bij toverslag in de gewenste positie kan worden gezet. ’Elke bezoeker wil weten hoe de technologie erachter werkt’, verklaart kunstenaar Andreas Furtwängler de reacties.

Krehl-referentie wt$
Van een geintje naar een tafel.
Krehl-referentie wt$
kaiserkraft als solide basis voor artistieke verlichting.

En... wat kunnen we voor u doen? Wij hebben speciale oplossingen voor uw bijzondere uitdagingen, of u nu kamers wilt uitbreiden of herinrichten. Wij bieden u altijd: Oplossingen voor uw bedrijf. Inclusief kwaliteit, betrouwbaarheid en het juiste advies.

Contact

Voor een complete projectontwikkeling, zoals uitrusting van uw bedrijf, magazijn of kantoor vindt u bij ons alles onder één dak. Bel met onze projectadviseurs.

Contact voor advies, planning en benodigdhedenanalyse: