Projecten en referenties

Op één plek, uit één hand

Vishay Electronic heeft zijn logistieke centrum voor elektronische componenten in een vestiging in Selb ondergebracht en bij de planning van de inrichting volledig vertrouwd op het advies en de producten van kaiserkraft.

Het stadje Selb in het Fichtelgebergte in de Duitse deelstaat Beieren is met name bekend om de porseleinindustrie. De bekende merken Rosenthal en Hutschenreuther hebben hier hun hoofdkantoor. Wat echter niet velen weten: in Selb is ook de toonaangevende producent van elektronische componenten Vishay Electronic gevestigd. Hier worden diodes, gelijkrichters, transistors, sensoren en weerstanden in miljoenen aantallen geproduceerd en vanuit Selb overal naartoe verzonden. Hier resideert namelijk de Europese centrale van het bedrijf, dat in 1962 in Amerika opgericht is en alleen in Duitsland al zeven vestigingen heeft.

De fabrieken in Selb hebben zelfs een veel langere geschiedenis, die – hoe kan het ook anders – iets met porselein te maken heeft. Al in 1900 richtte Phillip Rosenthal op initiatief van AEG de ’Abteilung E’ op, om isolators en keramische componenten voor elektrische toepassingen te ontwikkelen en te produceren. De elektrificatie van de wereld was toentertijd in volle gang en de producten waren zeer gewild. Zo werden in de loop der jaren nog twee fabrieken aan fabriek I toegevoegd. Ieder jaar worden hier rond 80 miljoen componenten geproduceerd en ca. 85000 orders afgewerkt. De klanten komen vandaag de dag uit de industrie- en verbruiksgoederenelektronica alsook uit de computertechniek, de autobranche, de biomedische technologie en de lucht- en ruimtevaart.

“Door onze historisch gegroeide structuur met de drie fabrieken is met name op het gebied van logistiek een dubbele structuur ontstaan: we hadden in twee fabrieken een goedereningang met gekoppeld magazijn voor grondstoffen. De expeditieafdeling was in fabriek III ondergebracht”, vertelt Mathias Fröhlich, inkoopmanager bij Vishay.

Vishay ler

Daarom werd besloten een centraal magazijn voor de grondstoffen en de afgewerkte producten met gekoppeld logistiek centrum op te richten. Het gebouw met een bedrijfsoppervlakte van 2500 vierkante meter, waarvan 2150 vierkante meter voor het magazijn, werd gebouwd in de buurt van fabriek III. Maar de bouw was slechts de eerste stap. Nu kwam het erop aan een inrichting te vinden die tegen de gestelde eisen opgewassen is. Hier speelde kaiserkraft een centrale rol. “Begin 2013 heb ik Béla Bezold opgebeld en gevraagd in hoeverre hij ons daarbij kon ondersteunen”, vertelt Mathias Fröhlich. Béla Bezold is de regionale verkoopleider van de kaiserkraft-vestiging in München. Hij is gespecialiseerd in de planning van grote projecten.

Vishay ler

“Ik begeleid heel wat projecten per jaar. Bij ons krijgt de klant van de planning tot en met de oplevering alles uit één hand”, aldus Béla Bezold. Mathias Fröhlich en Béla Bezold kennen en waarderen elkaar al jaren, want Vishay Electronic heeft al jaren een raamovereenkomst met kaiserkraft en vetrouwt op de kwaliteit van het advies en de producten.

Alles begint met een plan: Verkoopleider Béla Bezold van kaiserkraft München heeft de inrichting van het magazijn met nieuwe stellingen gedetailleerd ontworpen.

Vishay ler

Niet zo eenvoudig als gedacht

“We hadden al een stellingsysteem van kaiserkraft in gebruik en daarmee waren we erg tevreden”, zegt Mathias Fröhlich. “Oorspronkelijk wilde ik dit systeem gewoon uitbreiden met stellingen voor zware lasten.” Hij stelde Béla Bezold de plattegronden, planningsdocumentatie en een lijst met eisen ter beschikking, die op grond daarvan een eerste voorstel uitwerkte. Maar het bleek niet zo eenvoudig als gedacht: de eisen aan het nieuwe magazijn en logistiek centrum gingen de draagvermogens van de bestaande stellingen, die eigenlijk opnieuw moesten worden gebruikt, te boven. “Uiteindelijk hebben alles volledig opnieuw gepland. Er worden nu legbordstellingen voor middelzware lasten gebruikt, waarbij elk legbord bestand is tegen een belasting van 200 kg”, zegt Béla Bezold. In totaal bestaat het systeem uit 528 meter stelling met ca. 2100 legborden, verdeeld over vier etages en gegroepeerd in rijen van drie tot vijf velden. Wie alle stellingen afloopt, legt dus een afstand af die te vergelijken is met anderhalve ronde in een voetbalstadion.

Eenvoudig uit te breiden

Dit systeem vormt nu de kern van het nieuwe magazijn. Hier worden de afgewerkte producten keurig in rijen opgeslagen, voordat ze worden verzonden. De clou van het verhaal: het systeem is uitbreidbaar, zodat indien nodig een tweede stellingniveau bovenop het eerste kan worden geïnstalleerd. Dit zou de opslagruimte nog eens verdubbelen. Zo is zekerheid voor de toekomst gegarandeerd.

Vishay ler
Vishay ler

Tegen de buitenwanden van het magazijn zijn palletstellingen geplaatst. Hier kunnen 170 pallets met grondstoffen zoals keramieksubstraten, metalen, contactmaterialen of ook reserveonderdelen voor machines en installaties op vier etages worden ondergebracht.

Waren er nog hindernissen of moeilijkheden bij de planning? “Eigenlijk niet. Ik herinner me alleen nog een telefoontje van het aannemersbedrijf, dat wilde weten welk beton ze nu eigenlijk moesten gieten”, vertelt Béla Bezold grinnikend. Onder de vloer van de hal is namelijk ook een verwarming gelegd, wat de belastbaarheid van de bodem beïnvloedt. “Die kwestie konden we eenvoudig oplossen door middel van speciale verankeringen voor de stellingen”, zegt hij. Tijdens de planning bleek bovendien dat de stellingen toch aan hogere lasten moesten kunnen beantwoorden, maar ook deze wens kon probleemloos worden vervuld. “kaiserkraft kan echt in alle behoeften voorzien.”

Mathias Fröhlich van Vishay is zeer tevreden met het resultaat. “We hadden een plan en wisten wat we wilden. Alles wat ervoor nodig was om dat plan te realiseren, heeft kaiserkraft ons geleverd.” En dat precies op tijd: op 26 augustus werden de nieuwe stellingen geleverd en opgebouwd en op 31 augustus konden het nieuwe magazijn en het logistieke centrum worden opgeleverd, geheel volgens de afspraak. De oude stellingen van kaiserkraft, die eigenlijk moest worden hergebruikt, hebben zelfs op een andere plaats in het bedrijf een nieuwe taak gekregen.

Voor Béla Bezold is het hiermee echter nog niet gedaan, want hij is ook verantwoordelijk voor de jaarlijkse keuring van het systeem: “Als geautoriseerde partner nemen wij ook de jaarlijkse stellingkeuringen conform BGR en EN 15635 in acht. Bovendien in kaiserkraft als een van de weinigen in staat eventuele reparaties ter plaatse uit te voeren en de vereiste keuringsrapporten op te stellen.”

Terug naar de projectpagina

Vishay ler

Contact

Voor een complete projectontwikkeling, zoals uitrusting van uw bedrijf, magazijn of kantoor vindt u bij ons alles onder één dak. Bel met onze projectadviseurs.