Terug
Inkoophandboek Opslag

Richtlijnen over kunststofpallets

De keuze uit pallets reikt van hout en aluminium tot staal en kunststofpallets.

Een algemene aanwijzing over de houtwisselpallets bestaat al.

In bijzonder voor de export zijn kunststofpallets optimaal, omdat deze niet moeten worden begast en van de nodige documenten moeten worden voorzien zoals bij houten pallets.

Stalen of aluminium pallets hebben ook een lange levensduur, maar zijn zwaarder dan kunststof. En hebben eventueel scherpe randen bij beschadiging.

Kunststof pallets wt$

Verschillende soorten kunststofpallets

Pallets voor eenmalig gebruik en recyclebare pallets

Een duidelijk verschil tussen pallets voor eenmalig gebruik en recyclebare pallets is er niet. Ook pallets voor eenmalig gebruik kunnen probleemloos meerdere keren worden gebruikt.

In zogenaamde pallets voor eenmalig gebruik is minder materiaal verwerkt (gerecycled materiaal) en ze hebben een lagere prijs. De lichte pallets voor eenmalig gebruik hebben daarom een geringer draagvermogen. Ze worden echter meestal als one-way-transport naar landen verzonden waar geen hout of alleen behandeld hout (IPPC) mag worden ingevoerd.

Recyclebare pallets kunnen, zoals de naam al zegt, meerdere keren worden gebruikt.

Voordelen van een recyclebare pallet:

 • Robuust / vele jaren bruikbaar
 • Hoog draagvermogen
 • Hoge werkveiligheid, geen spijkers en splinters
 • Weerbestendig en afwasbaar
 • Gebruik in cleanrooms
 • Reinigingsvriendelijk / hygiënisch
 • Duurzaam:
 • Bijna al het productafval wordt verwerkt en hergebruikt. Pallets van recyclebaar kunststof zijn daarom milieuvriendelijk.
 • Bestendig tegen insecten
 • Hoge rendabiliteit
 • Stoot- en breukbestendig
 • Recyclebaar
 • Bescherming middels buitenranden mogelijk
 • Geschikt voor toekomstige uitrusting met transponders

Nadelen van een meermalig bruikbare pallet:

 • Duurder dan pallets voor eenmalig gebruik en houten pallets
Kunststof pallets pha

Kunststof-halfpallet/lichte pallets

Kunststof pallets pha

Hygiënepallet (zuiver polyethyleen)

Kunststof pallets pha

Pallet voor zware lasten met antislip coating

Verschillende soorten recyclebare pallets

Materiaal

Recyclebare pallets kunnen van levensmiddelecht materiaal bijvoorbeeld voor transport van levensmiddelen zijn gemaakt, of van zuiver hoogwaardig regeneraat.

Inzetelement

Pallets voor stellinginzet:

Pallets die later in een stelling zonder vaste bodem worden gebruikt, dus alleen op de beide stellingbomen staan, worden op bijzondere wijze belast. Ze moeten in elk geval met sleeplatten worden uitgerust. Bovendien worden ijzeren versterkingen in het laadvlak en/of in de sleeplatten aanbevolen.

Juist bij pallets in stellingen is de belasting door waren een belangrijke factor, omdat bijvoorbeeld puntlasten in het midden op een pallet moeilijk door een pallet kunnen worden opgevangen. Daarom gelden de draagvermogenslasten ook bij een gelijkmatige lastverdeling. IJzerversterking stabiliseert de pallets bovendien bij temperatuurschommelingen, als de kunststof zachter of harder wordt.

Hygiënepallets:

Als hygiënepallet kan in feite elke pallet worden aangeduid die beschikt over gladde en eenvoudig te reinigen oppervlakken. Hierbij is het materiaal niet belangrijk.

Levensmiddelechte pallets:

Deze pallets moeten van nieuw materiaal zijn gemaakt, zodat bij direct contact geen problemen met levensmiddelen ontstaan.

Draagvermogens

Er zijn 3 soorten laadmanieren:

 • Statisch: pallet wordt beladen en niet bewogen
 • Dynamisch: pallet wordt beladen en met hefwagens of vrachtwagen bewogen
 • In de stelling: in het bijzonder bij een tweepuntsopzetvlak

(zie pallets in de stellinginzet)

Opbouwelement

Pallets worden als voet-uitvoering en als slede-uitvoering aangeboden.

Bij een voet-uitvoering zijn de voeten, ook sleeplatten, van de pallets niet door een onderste schoor met elkaar verbonden. Het voordeel bestaat uit de eenvoudige opnamemogelijkheid met hefwagen van alle zijden.

Bij de slede-uitvoering zijn de voeten met elkaar verbonden; dit stabiliseert de pallet en maakt de pallet geschikt voor rollenbanen of kettingtransporteurs.

De palletlaadvlakken zijn er als open en gesloten constructie. Bij een open structuur is het eigengewicht van de pallet duidelijk geringer en kan water direct wegstromen. Een gesloten structuur biedt met betrekking tot hygiëne, reinheid en stijfheid vele voordelen.

De randen van het laadvlak voorkomen wegglijden van de waren. Vooral bij kartonnen vouwdozen en kisten zijn deze kleine randen zeer van nut.

Ook het ondervlak van de pallet en de sleeplatten zijn er in een gesloten of open structuur. Ook hierbij kan de gesloten structuur eenvoudiger worden gereinigd.

Onze topproducten uit dit handboek
Relevant
Aantal artikelen: 42