Terug
Inkoophandboek Kantoor

Belangrijke toelichting bij draaistoelen – zitten op maat

Wat is een goede kantoordraaistoel?

De juiste kantoordraaistoel is te herkennen aan een optimale combinatie van zitting, rugleuning, mechanisme en armleuningen. Deze componenten moeten optimaal op het gebruik en op elkaar afgestemd zijn. De juiste keuze is cruciaal als u rugklachten wilt voorkomen. De nadelige gevolgen van jarenlang verkeerd zitten, zijn enorm.

We hebben vier gebruikersgroepen voor u samengesteld en steeds de beste kantoordraaistoelen geselecteerd.

1. Standaarddraaistoelen

Voor incidenteel zitten op de werkplek, bijvoorbeeld bij wisselende of af en toe gebruikte werkplekken. Hier staan voordelige oplossingen op de voorgrond. De standaarduitrusting, zithoogteverstelling en rugleuning-hoekverstelling, is hier meestal voldoende.

 • Rugleuning-hoogteverstelling
 • Rugleuning-hoekverstelling
 • Lendenwervelsteun
Lexicon voor gezond zitten op kantoor wt$

2. Ergonomisch gevormde draaistoelen

Voor mensen die om gezondheidsredenen een speciale stoel nodig hebben. Het is belangrijk dat deze stoelen al vroeg worden gebruikt. Bij deze draaistoelen wordt het bekken dankzij de hellende zitting ondersteund en daarmee de rotatie van het bekken begrensd. De lendenwervelsteun zorgt voor extra ondersteuning van de rug, omdat de wervelkolom in de natuurlijke S-vorm wordt gebracht en de belastingen minimaal zijn.

Belangrijk is de variabele, open zithoek, die het lichaam automatisch in een juiste houding brengt.

 • Rugleuning-hoogteverstelling
 • Ergonomisch gevormde zitting
 • Synchroon-mechanisme/permanent-contactmechanisme
 • Lendenwervelsteun
 • Instelbare tegendruk
Lexicon voor gezond zitten op kantoor ha&

3. Operator-draaistoelen

Voor werkplekken waaraan voornamelijk zittend wordt gewerkt, bijv. administratieve of computerwerkplekken. Lang zitten vraagt om hoge eisen aan een draaistoel. Hier komt het vooral op het mechanisme aan. Het synchroon-mechanisme zorgt voor dynamisch zitten. De rugleuning volgt het bovenlichaam en ontlast de wervelkolom. Hoe hoger de rugleuning, des te minder wordt de wervelkolom belast. Armleuningen hebben een extra ondersteunend effect.

 • Rugleuning-hoogteverstelling
 • Synchroon-mechanisme/permanent-contactmechanisme
 • Armleuningen, bij voorkeur in hoogte verstelbaar
 • Instelbare tegendruk
 • Lendenwervelsteun
Lexicon voor gezond zitten op kantoor wt$

4. Directiefauteuil

Representatief voor het directiekantoor. De zachte bekleding maakt zitten tot een aangename ervaring, ook tot laat in de nacht. De hoge rugleuning en de armleuningen ondersteunen het gehele bovenlichaam. Door het hoekmechanisme wordt het zwaartepunt verlegd. In deze gebruikersgroep vindt u ook de bijbehorende bezoekersstoelen.

 • Hoge rugleuning
 • Zachte zitbekleding
 • Hoekmechanisme
 • Armleuningen
 • Instelbare tegendruk
Lexicon voor gezond zitten op kantoor ha&

Informatie over de juiste zithouding op kantoordraaistoelen

Let op de volgende aanwijzingen voor een permanent goede zithouding:

De juiste zithoogte

De juiste zithoogte is ingesteld als tussen boven- en onderbenen bij volledig contact van de voeten met de grond een hoek van minstens 90° bestaat (rechte hoek).


De zitpositie

Bij een juiste zithouding moet de volledige zitting tot aan de rugleuning worden benut. Wissel regelmatig van zithouding. Het recept heet actief zitten en voorkomt hoofd- en rugpijn, hartproblemen en problemen met de bloedcirculatie.


De armleuningen

Armleuningen zorgen voor extra ondersteuning. Ze ontlasten de schouders bij lang zitten. In hoogte verstelbare armleuningen dienen voor een optimale aanpassing aan de individuele lichaamsbouw. Minder geschikt voor werkzaamheden aan een toetsenbord.


De rugleuning

Een lichte tegendruk van de rugleuning moet in iedere zithouding merkbaar zijn. Als de rugleuning te licht is ingesteld, zorgt deze voor te weinig ondersteuning. Als de rugleuning te zwaar is ingesteld, zit u stijf en ongemakkelijk.


Het frame

Alle draaistoelmodellen zijn voorzien van een veiligheidsgasveer voor de zithoogteverstelling, evenals van een stabiel vijfvoetsonderstel.


De wielen

Standaarduitvoering: met wielen voor tapijtvloeren. Wielen voor harde vloeren zijn leverbaar tegen een kleine meerprijs. De wielen remmen lastafhankelijk conform DIN EN 12527 + DIN EN 12529.


Over het onderwerp veiligheid

Voor alle kantoordraaistoelen geldt DIN EN 1335. In deze norm zijn afmetingen, gebruikseigenschappen en keuringsprocedures van kantoordraaistoelen vastgelegd. De veiligheidsgasveer is beveiligd met een gasveer. Een vijfvoetsonderstel voorkomt kantelen van de stoel.

De juiste zitting

Lexicon voor gezond zitten op kantoor wt$

De standaardzitting

Goed zitten hoeft niet duur te zijn. Ergonomisch gevormde en beklede zitting met kunststof onderschaal.

Lexicon voor gezond zitten op kantoor wt$

De komzitting

Ook comfortabel bij langer zitten. Diep en breed gevormde komzitting met extra bekkensteun.

Lexicon voor gezond zitten op kantoor wt$

De contourzitting

Maakt lang zitten leuk! Het voorste gedeelte van de zitting is zo gevormd dat het volledige zitvlak wordt gebruikt. Het achterste gedeelte van de zitting helt sterk en ondersteunt het bekken doeltreffend.

Lexicon voor gezond zitten op kantoor wt$

De ergonomisch gevormde zitting

Comfortabel en gezond zitten - iedere dag weer. Het voorste gedeelte van de zitting is zo gevormd dat het volledige zitvlak wordt gebruikt. Het achterste gedeelte van de zitting helt sterk en ondersteunt het bekken doeltreffend.

Zithoogteverstelling

De zithoogte kan individueel met behulp van een gasveer worden versteld. De optimale hoek voor de juiste houding is 90° tussen onder- en bovenbenen.

Het zitmechanisme

Lexicon voor gezond zitten op kantoor wt$

Permanentcontact

Ideaal voor actief zitten. De rugleuning volgt permanent de bewegingen van het bovenlichaam. De tussenwervelschijven worden ontzien. Het permanentcontact is vooral zinvol in combinatie met een instelbare tegendruk op basis van het eigen lichaamsgewicht.

Lexicon voor gezond zitten op kantoor wt$

Synchroon-mechanisme

Door het synchroon-mechanisme kunnen zitting en rugleuning tegelijkertijd aan de bewegingen van de gebruiker worden aangepast. Beide elementen bewegen synchroon met elkaar. Net als bij het permanentcontact kan een individuele instelling op het lichaamsgewicht gunstig zijn. In combinatie met een ergonomisch gevormde zitting en een hoge rugleuning komen de sterke kanten goed tot zijn recht. Een vergrendeling is bij dit systeem, dat is ontworpen voor dynamisch zitten, mogelijk maar niet noodzakelijk.

Lexicon voor gezond zitten op kantoor wt$

Hoekmechanisme

Bij dit systeem blijft de hoek tussen de zitting en de rugleuning gelijk. Een individuele instelmogelijkheid op het lichaamsgewicht is ook hier zinvol. De vergrendeling vindt daarbij in horizontale positie plaats.

Lexicon voor gezond zitten op kantoor wt$

Kniegewrichtshoek

Bij achteroverleunen werkt het mechanisme als een kniegewricht. Het onderstel blijft op de grond, de volledige zitting helt naar achteren over. De zithoek kan op het individuele gewicht worden ingesteld.

Zithoekverstelling

Extra functie die vooral zinvol is bij problemen met de tussenwervelschijven. De volledige zithoek van de zitting kan variabel worden ingesteld, zodat de zitting door de hoek als bekkensteun kan worden gebruikt. De instelling van de rugleuning staat daar los van.

De rugleuning

Rugleuninghoogte

De rugleuning ondersteunt de wervelkolom om de spieren en botten te ontlasten. Als men in een verkeerde houding blijft zitten, kan de lichaamshouding negatief worden beïnvloed door krachten die op de wervelkolom werken. De rugleuninghoogte moet aan de hand van de werkzaamheden worden gekozen. Bij dagelijks maximaal 2 uur zitten is een lage rugleuning voldoende. Bij maximaal 4 uur zitten is een middelhoge rugleuning aan te bevelen en bij langer dan 4 uur moet men een hoge rugleuning kiezen.


Lendenwervelsteun

Een lendenwervelsteun is nodig opdat de wervelkolom in de ergonomisch ontlaste vorm kan worden gebracht. De lendenwervelsteun werkt door de vorm van de rugleuning preventief tegen gezondheidsproblemen op het gebied van de wervelkolom.


Hoogteverstelling

De hoogte wordt versteld door een gasveer. Met een hendel kan de zitting worden aangepast aan de lichaamslengte.

Onze topproducten uit dit handboek
Relevant
Aantal artikelen: 99
Onze topcategorieën uit dit handboek