Terug
Inkoophandboek Kantoor

Snel, betrouwbaar, veilig: geldtelmachines en valsgelddetectoren

Ons assortiment bestaat uit biljettellers, muntentellers, valsgelddetectoren en combinatieapparaten in verschillende uitvoeringen. Hier ontdekt u welk apparaat het meest geschikt is voor uw behoeften.

Safescan wt$

Natuurlijk kunt u geld ook met de hand tellen en bankbiljetten op authenticiteit controleren door ze tegen het licht te houden. Als het echter om grote hoeveelheden geld gaat en een nauwkeurigheid van 100 procent, kunt u dat beter aan geldtelmachines en valsgelddetectoren overlaten: geldtelmachines worden niet moe, herkennen afhankelijk van het model vals geld en zijn veel sneller en betrouwbaarder dan de mens, zelfs de meest eenvoudige uitvoering. Zuivere testapparaten controleren op maximaal zeven veiligheidskenmerken en identificeren vals geld in minder dan één seconde.

Bankbiljettellers

Stuks- en waardetellers

De belangrijkste vraag bij geldtelmachines is: moet alleen het aantal worden geteld of moet ook de waarde worden bepaald? Eenvoudige stukstellers geven aan hoeveel biljetten werden ingebracht. Alle geldtelmachines in ons assortiment tellen niet alleen voorgesorteerde bankbiljetten in bijna elke valuta, maar ook individuele betaalmiddelen zoals waardebonnen of coupons. Wie niet zo vaak en in vrij kleine hoeveelheden geld moet tellen, doet er goed aan een stuksteller als de automatische geldtelmachine Safescan 2210 aan te schaffen. Waardebepalers als de automatische biljettelmachine Safescan 2685-S bepalen het aantal en de waarde van de gesorteerde en gemengde bankbiljettenbundels in alle belangrijke valuta.

Werkwijze

Als u een stapel bankbiljetten in de invoer van de machine legt, wordt de invoerrol geactiveerd. Deze leidt het biljet verder naar de tweede rol die ervoor zorgt dat slechts één biljet wordt opgenomen. De telling gebeurt door een foto-elektrische sensor. Als het laatste biljet in de uitvoerlade is gebracht, houdt de machine op met tellen.

Safescan wt$
Safescan wt$

Keuzecriteria

Geldtelmachines zijn er om de dagelijkse geldverwerking te vereenvoudigen en tijd te besparen. Naast de bovenvermelde kenmerken van de stuks- of de waardetelling zijn ook snelheid en capaciteit belangrijke criteria. Onze bankbiljettellers kunnen per keer maximaal 300 bankbiljetten tegelijk opnemen en hebben telsnelheden van tussen de 1.000 en 1.500 biljetten per minuut.

Zorg ervoor dat u bij het kiezen van uw nieuwe bankbiljetteller ook op de positionering van de invoer let. De vlakke inlegplaat, zoals bij de automatische geldtelmachine Safescan 2650, heeft het voordeel dat u tijdens inbedrijfname ook biljetten kunt toevoegen en veel sneller kunt werken door de continue toevoer.

Andere belangrijke functies zijn onder meer optellen en bundelen: apparaten met een optelfunctie kunnen meerdere geldbundels optellen. Dit is erg handig, als er meer bankbiljetten moeten worden geteld dan in de invoer van het apparaat passen. Bankbiljettellers met bundelfunctie stoppen na een bepaald aantal bankbiljetten en versnellen zo bijv. bankdeposito's.

Bij veel apparaten is de detectie van vals geld aan de hand van ten minste één kenmerk geïntegreerd. De automatische biljettelmachine Safescan 2685-S kan meer. Deze telt de waarde van ongesorteerde biljetten in totaal zeven valuta's en controleert ze op echtheid. Ook de automatische geldtelmachine Safescan 2665-S is een geavanceerd alles-in-één apparaat voor tien verschillende valuta's. De twee apparaten zijn vooral geschikt voor bedrijven waar bankbiljetten ongesorteerd worden bewaard, omdat ze ook gemengde geldbundels (ongesorteerde biljetten of ongesorteerde valuta) tellen.

Valsgelddetectoren

Met onze valsgelddetectoren kunnen bankbiljetten snel, veilig en discreet op echtheid worden gecontroleerd. De compacte, mobiele testapparatuur neemt in de kassa nauwelijks ruimte in en is geschikt voor alle valuta. Terwijl eenvoudige apparaten zoals de valsgelddetector Safescan 50 UV de UV-veiligheidskenmerken controleert, beschikt professionele apparatuur over een geavanceerde multipoint-technologie voor herkenning: de automatische valsgelddetector Safescan 155-S bijvoorbeeld, controleert alle kenmerken van de meest gangbare valuta's met honderd procent betrouwbaarheid. Via de update-verbinding worden updates voor valuta geïnstalleerd. Ook de bankbiljettellers in onze webshop tellen niet alleen snel en betrouwbaar, ze herkennen ondertussen ook vals geld.

Hoe werkt de detectie van vals geld?
Sensoren in de machine controleren één of meer veiligheidskenmerken van de desbetreffende valuta. Waar eenvoudige modellen, zoals de automatische geldtelmachine Safescan 2210, slechts één kenmerk (de UV-markeringen) herkent, kunnen hoogwaardige modellen de echtheid van de biljetten op basis van drie kenmerken vaststellen. Meestal wordt met drievoudige valsgelddetectie UV-controle, infraroodanalyse en magnetische kenmerken bedoeld. Professionele apparaten controleren zelfs op zeven kenmerken.

Testkenmerken en afkortingen

 • CD: kleurcontrole
 • IR: infrarood
 • MG: magnetische inkt
 • MT: metaaldraad
 • SD: formaat/maten
 • TD: dikte van het bankbiljet
 • UV: ultraviolet

Muntentellers en -sorteerders

Ook voor de verwerking van munten, hebben we de juiste apparaten in het assortiment. Automatische muntentellers tellen in een mum van tijd uw kleingeld en u krijgt het direct gesorteerd weer terug. Zo zijn muntrollen, bankdeposito's en kassalades eenvoudig en snel voor te bereiden. Belangrijke criteria zijn, zoals bij de bankbiljettellers, snelheid en opnamecapaciteit. De hoeveelheden bij munten zijn meestal veel groter, daarom is de sorteerfunctie daarbij essentieel. Tot 500 munten worden gemengd in de opnametrechter gedaan en door de machine aan de hand van de diameter en dikte gesorteerd en voorbereid voor het handmatig verpakken in rollen. Ook de optelfunctie is bij muntentellers erg praktisch. Zo worden de hoeveelheden per muntstuk in badges gezet en het totaalbedrag betrouwbaar en snel berekend. Dankzij de geïntegreerde overloopstop kunnen ook grotere hoeveelheden kleingeld worden geteld: als een van de muntenbakjes vol is, stopt het apparaat automatisch.

Safescan wt$

Combinatieapparaten: geldweegschalen

Geldweegschalen wegen munten, muntrollen en bankbiljetten en berekend op basis van het gewicht de hoeveelheid en de waarde. Deze combinatieapparaten, zoals de munt- en geldtelmachine Safescan 6185, zijn ideaal voor de detailhandel.

 • Een complete kasopmaak duurt maximaal 2 minuten.
 • Het apparaat analyseert automatisch de na elkaar te tellen munten en bankbiljetten.
 • Op het display kunt u de nominale stukstellingen en waarden aflezen, evenals het totaalbedrag.
 • Dankzij het adaptieve telalgoritme onderscheiden geldweegschalen oude van nieuwe eurobiljetten, herkennen zij versleten bankbiljetten en kunnen zij op basis van hun gewicht ook alternatieve betaalmiddelen zoals consumptiemunten of fiches tellen.
 • Ze zijn compact en als ze werken op batterijen ook geschikt voor mobiel gebruik.
Safescan wt$

Bij geldweegschalen moet het geld worden voorgesorteerd, detectie van vals geld is niet geïntegreerd. Omdat de controle op vals geld in de detailhandel sowieso al plaatsvindt direct na ontvangst bij de kassa heeft u daar een valsgelddetector nodig en een geldweegschaal voor het naderhand tellen van de omzet.

Naast de tel- en testapparaten vindt u bij ons in de shop meer Safescan-producten voor verwerking van contanten: sterke kassalades verkrijgbaar in de uitvoeringen “low-duty” voor minder gebruikte kassa's en “heavy-duty” voor continu gebruik. De bijpassende inzetstukken voor kassalades en andere toebehoren kunt u vinden bij de individuele producten en maken uw bestelling compleet.

Onze topcategorieën uit dit handboek