Terug
Inkoophandboek Transport

Wielen en rollen

Een paar wielen kopen? Niets eenvoudiger dan dat. In het beste geval: online gaan, wielen invoeren in het zoekveld, uitzoeken en bestellen. Dan worden ze geleverd, men schroeft ze vast en klaar is Kees.

Zo kan het gaan. Ware het niet dat er ook nog een worstcasescenario is: De rollen kunnen het gewicht niet houden en breken af, de rolweerstand is te hoog en men kan niets verplaatsen. Of er sprake van een klassieker: de rol kan niet worden gemonteerd omdat de bevstigingswijze anders is.

Welk wiel past werkelijk?

Wij willen niet dat u de verkeerde maat of het verkeerde materiaal kiest. Daarom hebben wij belangrijke informatie voor u verzameld om u te helpen bij de aankoop van de juiste wielen. De vragen die onze klanten ons over wielen en rollen stellen, hebben we gebruikt als basis voor deze gids en gebundeld in thematische blokken. Als u iets wilt weten over een bepaald onderwerp, selecteert u de desbetreffende paragraaf.

Wielen en rollen wt$

Wiel en rol

Een wiel is een wiel

Wielen en rollen wt$

En wat hoort daarbij? Een wiel bestaat uit een loopvlak / band, velg en wiellagers. Zo simpel is het.

Van wiel naar rol

Wielen en rollen wt$

Hoe? Door het wiel in een behuizing te monteren. Afhankelijk van het type behuizing gaat het dan om zwenkwielen of bokwielen.

Zwenkwielen zijn gemonteerd via een zwenklager dat 360° kan draaien waardoor optimale wendbaarheid is gegarandeerd. De bokwielen daarentegen zijn niet-draaibaar of vast en zorgen voor correct rechtuit rijden.

Meestal worden 2 zwenkwielen en 2 bokwielen gemonteerd.

Wielopbouw

Wielen en rollen wt$

Wiel

D = wiel-Ø

d = as-Ø

n = naaflengte

B = wielbreedte

b = loopbreedte

Wielen en rollen wt$

Zwenkwiel

1 = opschroefplaat

2 = zwenkgaffel

3 = wiel

4 = asmateriaal

a = uitslag

r = zwenkradius

h = bouwhoogte

Wielen en rollen wt$

Bevestigingsplaat

p = plaatafmeting

I = gatenafstand

d = gat-Ø

Manieren van vastzetten

Halt houden en stoppen

U ontvangt onze zwenkwielen met een dubbele rem. Maar wat betekent dat eigenlijk en welke manieren van vastzetten zijn er nog meer?

Dubbele rem betekent dat wieldraaiing en draaibeweging van het zwenklager in de gaffelkop worden geblokkeerd. Men bedient de dubbele rem heel eenvoudig met een tik van de voet. Het voordeel: in vergelijking met vastzetters betekent dit een duidelijk veiligere stand. Een wielvastzetter stopt alleen het draaien van het wiel en een richtingvastzetter alleen de draaibeweging van het zwenklager.

Er zijn twee manieren van vastzetten:

Wielen en rollen wt$

Voorloopvastzetter

 • De hendel voor de vastzetter bevindt zich in de rijrichting onder het apparaat
 • Het voorkomen van verwondingen door een uitstekende hendel
 • De hendel voor de vastzetter kan alleen worden bediend door het apparaat zijwaarts te bewegen
Wielen en rollen wt$

Naloopvastzetter

 • De hendel voor de vastzetter bevindt zich tegengesteld aan de rijrichting
 • De hendel voor de vastzetter kan daarom direct met de voet worden bediend

Bevestiging

Schroeven of steken?

Er zijn zes verschillende mogelijkheden om onze wielen te monteren. Niet elke wijze is voor alles geschikt. Er zijn belangrijke punten waarop u moet letten.

Wielen en rollen wt$

Plaatmontage

Dit is de meest gebruikte montagewijze. Het wiel wordt via een plaat op de behuizing aan het apparaat geschroefd. Let daarbij op de afmetingen van de plaat, de boutgat-Ø en de afstand tussen de boutgaten.

Wielen en rollen wt$

Expander
De expander wordt ingebracht in een bestaande boring op het apparaat of in het aanwezige buiseinde gestoken. De via het boutgat van de rol ingebrachte schroef spreidt zich door het aandraaien van de expander en hecht stevig.

Belangrijk: de expander moeten passen bij de binnenbuis-Ø, zodat het wiel vastzit.

Wielen en rollen wt$

Boutgatmontage

Let op: boutgatmontage is alleen mogelijk bij zwenkwielen.

Een schroef wordt door het boutgat gestoken. Let op de plaat-Ø en de boutgat-Ø.

Wielen en rollen wt$

Montage met een draadpen
Let op: montage met een draadpen is alleen mogelijk bij zwenkwielen.

De meegeleverde schroef wordt in het boutgat van de rolbehuizing gestoken. Conventionele schroefdraadafmetingen van de draadpen zijn hier M8, M10 en M12. Let op de draadpen-Ø en de lengtes van de draadpen. Deze moeten passen bij het apparaat.

Wielen en rollen wt$

Montage met pennen
Let op: montage met pennen is alleen mogelijk bij zwenkwielen.

De montage geschiedt door middel van pennen met een dwarse boring die zich in de houder op het apparaat bevinden. Het wiel wordt gemonteerd door de pin of schroef in de dwarsboringen van de houder en pen vast te draaien.

Wielen en rollen wt$

Montage door middel van een insteekpen en klemring
Dit is de typische montagewijze voor bureaustoelwielen. Zij kunnen eenvoudig zonder gereedschap worden gemonteerd.

Waarschuwing: De diameter en lengte van de insteekpen moeten precies passen bij de houder van het apparaat of de bureaustoel. Hiervoor kunt u het beste de afmetingen van een gedemonteerd oud wiel noteren.

Wiellagers

Wielen en hun taak

Moeten wagens, meubels of apparatuur regelmatig of slechts zelden worden verplaatst? Gaat dat snel of langzaam? Deze vragen moet u beantwoorden voordat u een wiellager voor uw wielen uitkiest. Zoek uit welk wiellager het beste bij uw toepassing past.

Glijlagers

Wielen en rollen wt$

Eenvoudige, vrijwel onderhoudsvrije lagers. Goede stootvastheid. Geschikt voor vochtige ruimtes. Voor apparaten met geringe snelheden (max. 4 km/h) en korte afstanden.

Rollagers

Wielen en rollen wt$

Sterke, vrijwel onderhoudsvrije lagers. Geringe slijtage. Goede stootvastheid. Levenslang gesmeerd. De meest gebruikte lagers voor wagens met geringe snelheden (max. 4 km/h). Lopen soepeler vergeleken met glijlagers.

Precisiekogellagers

Wielen en rollen wt$

Voor snelheden tot 4 km/h en hogere belastingen. Lage rolweerstand bij ingebruikname, lage aanvangsrolweerstand.

Uw keuze

De bijna perfecte rol

Heeft u wielen of rollen nodig en weet u nog niet precies, welke bij uw doeleinden past? Dat kunnen wij u hier een paar aanknopingspunten bieden die uw keuze vergemakkelijken. Één opmerking vooraf: de ideale wielen of rollen die universeel inzetbaar zijn en voor elk doel geschikt zijn er niet. Teveel criteria zijn van elkaar afhankelijk.

De keuze voor een wiel of rol is in eerste instantie afhankelijk van:

 • Het benodigde draagvermogen
 • De bodemgesteldheid
 • De gebruiksintensiteit
 • Invloeden van buitenaf (temperatuur, ook extreme temperatuurschommelingen, chemicaliën, vocht, hygiëne)
 • De opgegeven afmetingen als wieldiameter, hoogte en naaflengte / inbouwlengte bij wielen of plaatafmetingen en afstanden tussen de boutgaten bij rollen

Zijn binnen uw toepassing deze bijzondere voorwaarden van toepassing? Neem dan voor het bestellen contact met ons op. Wij helpen u met de keuze de geschikte wieluitvoering!

Comfort

Buiten de genoemde eigenschappen kunt u ook het gewenste comfort kiezen:


 • Rustig loop (gelijkmatige loop)
 • Aanvangs- en rolweerstand
 • Wendbaarheid (gebruiksgemak)
 • Hardheid


Hier vindt u uitleg over enige begrippen:

Materiaal

De uitgebreide checklist

Afhankelijk van het inzetgebied en doel speelt het materiaal waarvan de wielen en rollen zijn gemaakt een belangrijke rol. In de onderstaande tabel ziet u in hoeverre de bij ons verkrijgbare materialen voldoen aan de belangrijkste eisen van de benodigde wieluitvoering (van + tot +++++).

Onze topproducten uit dit handboek
Relevant
Aantal artikelen: 15