Equipped for remote working

5 praktische tips voor meer welzijn in het thuiskantoor

2021/02/23

Werken op afstand is voor velen allang geen tijdelijke oplossing meer. De komende jaren zal het thuiskantoor steeds meer concurreren met de werkplek in het bedrijf. Daarom is het de hoogste tijd om uw huis goed in te richten en routines te ontwikkelen die het werken aangenamer maken. Laten we deze lente samen een frisse start maken; met onze tips voor meer welzijn in het thuiskantoor.

Geef uw werkplek een nieuwe look.

Toen uw bureau nog gewoon een plaats was waar u van tijd tot tijd uw privé correspondentie of belastingaangifte deed, hoefde het niet aan hoge eisen te voldoen. Maar nu is dit het middelpunt van uw werkdag. Onderwerp uw thuiswerkplek daarom aan een kritisch onderzoek:

 • Is het bureau groot genoeg?
 • Is het goed georganiseerd of staan er te veel dingen op die afleiden?
 • Houdt u van de look van uw werkplek, hoe is de sfeer, heeft u het daar naar uw zin?
 • Voldoen de tafel en de stoel aan de ergonomische eisen of krijgt u al na korte tijd pijn?

Haal de bezem dit voorjaar door uw werkruimte. Ergonomische kantooruitrusting in een fris design vormt de basis voor uw welzijn in het thuiskantoor. Toebehoren zoals een kantelbare voetensteun activeren de spieren tijdens het zitten en het verdwijnt onder het bureau om ruimte te besparen tijdens de vrije tijd. Slimme hulpjes zoals een flexibele tablethouder verfraaien ook uw werkplek en zijn gewoon fijn om te gebruiken.

Kom in beweging.

Urenlang in een ontspannende houding over de monitor gebogen? Dat is vergif voor uw lichaam en creativiteit! De sleutel tot meer welzijn in het thuiskantoor is dus beweging. Waarom staat u nu niet op en leest u dit artikel staand verder? Met onze bureauopzetten lukt dat aan elk conventioneel bureau.

Regelmatig opstaan is over het algemeen een goed idee. Neem om de 50 minuten een pauze van 10 minuten, waarin u de volgende verkwikkende activiteiten uitvoert:

 • Rekken en strekken is heerlijk.
 • Gaat u even liggen en sluit uw ogen.
 • Luister naar uw favoriete muziek. Misschien durft u uw lichaam op de muziek te bewegen en te swingen op de beat?
 • Haal een thee of een glas water uit de keuken.
 • Doe een kleine yogasessie.

Thuis heeft u, in vergelijking met het (open) kantoor, veel meer mogelijkheden om iets te doen dat goed is voor uzelf. Niemand houdt in de gaten, uw sportmatje of bed zijn niet ver weg als dat nodig is en niemand kan u ervan weerhouden uw lunchpauze te verlengen. Benut het thuisvoordeel ten volle!

Adem de frisheid in.

Het belangrijkste instrument voor uw welzijn heeft u altijd bij de hand en is helemaal gratis: uw adem. In combinatie met frisse lucht, kan niets tippen aan diep in- en uitademen. Uw adem kan zorgen voor kalmte (verleng de uitademing) of nieuwe kracht en motivatie als u in een dipje zit (verleng de inademing). Probeer het volgende:

 • Ga minstens één keer per dag 10 minuten wandelen. Adem in via de buik en laat uw armen vrij zwaaien.
 • Lucht uw thuiskantoor regelmatig om de muffe lucht te vervangen door frisse lucht. Mensen met een pollenallergie kunnen opgelucht ademhalen met een luchtreiniger.
 • Let de hele dag op uw ademhaling. Veel mensen houden onbewust hun adem in als er een e-mail binnenkomt of ademen oppervlakkig en koortsachtig als ze onder tijdsdruk staan. Dit werkt averechts en wakkert de stressreactie alleen maar aan.

5 praktische tips voor meer welzijn in het thuiskantoor wt$

Zorg voor frisse energie.

Zonder een handige kantine binnen handbereik slaan veel thuiswerkers de lunch over en gunnen ze zich alleen een boterham tussen het videobellen door. Nog erger: de kantine is ver weg, maar de snoeppot dichtbij. Chocolade is verleidelijk en verteert snel.

Trap niet in deze typische val, maar geniet van gezonde snacks en een lichte maar gezonde lunch. Wat we eten heeft een sterke invloed op hoe we ons voelen. Zorg er dus voor dat uw voeding voor uw thuiskantoor u nieuwe energie geeft. Noten, salades, volle granen, fruit en groenten binnen handbereik maken gezond eten gemakkelijker en geven zoetigheid geen kans.

5 praktische tips voor meer welzijn in het thuiskantoor wt$

Ga regelmatig offline.

Wie buiten zijn eigen vier muren werkt, heeft het gemakkelijker met het evenwicht tussen werk en privéleven. Door de fysieke scheiding weet u altijd of u dienst heeft of niet. In het thuiskantoor lopen werk en vrije tijd echter in elkaar over. Als u 's morgens op het kind past, kunt u 's avonds weer achter de laptop gaan zitten.

Deze flexibiliteit heeft een prijs, want als men potentieel de hele tijd kan werken, moet men ook de hele tijd bereikbaar zijn, toch? Nee! Gun uzelf, ook in uw thuiskantoor, momenten waarop u uw werk vergeet en uw gedachten de vrije loop laat. Niemand zal het u kwalijk nemen als u even wacht met het beantwoorden van een e-mail. Werk en leef in uw eigen tempo, met gezonde, heilzame pauzes.

Voor leidinggevenden geldt: schenk uw team vertrouwen en geef het goede voorbeeld door uw apparaten af en toe op verantwoorde wijze uit te zetten.

Wilt u uw team in het thuiskantoor uitrusten met ergonomische bureaustoelen en andere uitrusting voor gezond en ontspannen werken? Neem een kijkje in onze thuiskantoor-shop of vraag gewoon om persoonlijk advies. Wij horen graag van u!

5 praktische tips voor meer welzijn in het thuiskantoor mg$

Neem contact met ons op!

Wij staan voor uw vragen ter beschikking en beantwoorden deze gratis.