Aantrekkelijke en gezonde banen dankzij een ergonomische werkplekinrichting

2022/04/11
Twintig kilometer lopen per dag, deels zwaar beladen. Wat klinkt als een voorbereiding op een triatlon, is voor veel logistieke medewerkers dagelijkse kost. Ook ambachtslieden, bakkers, bouwvakkers of monteurs verrichten dagelijks zwaar lichamelijk werk. Daarnaast is er vaak sprake van belasting van ogen en oren, bijvoorbeeld door uren naar beeldschermen te staren of naast luidruchtige machines te werken.

Wie zo hard werkt, verdient alle steun. Daaronder valt ook het investeren in spullen die het werk gezonder maken.

Met een ergonomische werkplekinrichting tonen werkgevers hun waardering en houden ze de productiviteit van hun medewerkers op peil. Bovendien maken ze fysiek veeleisende banen aantrekkelijker. Dit is vooral van belang met het oog op de demografische verandering en het gebrek aan jong talent door academisering.

Wij houden ons bezig met

  • hoe het beroepsleven verandert door ontwikkelingen als demografische veranderingen en academisering,
  • welke uitdagingen daarbij komen kijken en
  • hoe bedrijven deze uitdagingen oplossen met een ergonomische werkplekinrichting.

Demografische verandering en academisering...zo verandert het beroepsleven

Door de lage geboortecijfers en de hoge levensverwachting vergrijst Europa. In 2020 was de gemiddelde leeftijd van de gehele Europese bevolking 42,5 jaar. Al in 2050 zou deze hoger dan 50 jaar kunnen zijn.

Hierdoor verandert de leeftijdsopbouw van de beroepsbevolking. Terwijl het aantal werknemers daalt, is een steeds groter deel van de werkenden ouder dan 50. De toestroom van jongeren kan deze ontwikkeling niet omkeren.

Daar komt de zogenaamde academisering nog eens bij. Steeds meer jonge mensen halen een diploma en kiezen voor een studie in plaats van werken. Het ligt niet altijd aan het salaris. Sommige ambachtslieden verdienen immers meer dan hun academische buren. Maar de leer- en werkberoepen hebben vaak een imagoprobleem.

Aantrekkelijke en gezonde banen wt$

Dit zijn de gevolgen voor industrie en ambacht

  • De concurrentie om geschoolde arbeidskrachten op de arbeidsmarkt wordt heviger. Als u ze voor uw bedrijf wilt aantrekken en behouden, moet u meer bieden dan geld.
  • Ambachtelijke beroepen of beroepen in de industrie moeten aantrekkelijker worden, ook al moet je vroeg opstaan en de handen uit de mouwen steken. Dan zullen weer meer jongeren kiezen voor een toekomst in de logistiek, als bakker of machinetechnicus.
  • Omdat het personeelsbestand in veel bedrijven vergrijst, is het cruciaal om werkplekken beter af te stemmen op de behoeften van oudere medewerkers en deze zo in te richten, dat medewerkers langer productief blijven. Tegelijkertijd moeten bedrijven ervoor zorgen dat jongere medewerkers hun gezondheid beschermen.

Ergonomische werkplekinrichting als hulpmiddel tegen het gebrek aan jong talent

Zo zorgt u voor meer plezier op het werk. En voor meer gezondheid tijdens het werk.
Aantrekkelijke en gezonde banen wt$

Maakt werkplekken aantrekkelijker

Moderne, goed ingerichte en ergonomische werkplekken laten zien dat werkgevers om hun medewerkers geven en zorgen voor meer werkplezier. Dit vergroot de aantrekkelijkheid op de arbeidsmarkt. Wie werkt er immers niet graag op zo'n manier dat lichaam en geest zich goed voelen? Uiteindelijk profiteert het imago van banen in de industrie of ambachtelijke sector.

Aantrekkelijke en gezonde banen wt$

Behoudt de capaciteit voor het leveren van prestaties

Een ergonomische werkplekinrichting beschermt medewerkers tegen blessures, rugpijn, gehoorschade en vele andere gezondheidsproblemen. Het voorkomt kostbare uitval en arbeidsongeschiktheid en houdt de productiviteit op elke leeftijd op peil. Dit is ook op financieel gebied te merken voor bedrijven.

Aantrekkelijke en gezonde banen wt$

Maakt het werk voor oudere werknemers gemakkelijker

Tegenwoordig weten we dat iemand die gezond leeft op zijn 65e net zo fit kan zijn als iemand anders op zijn 25e. Niettemin worden gehoor en zicht gewoonlijk slechter naarmate men ouder wordt, net als de veerkracht van de wervelkolom. Dankzij de juiste inrichting van de werkplek kunnen beperkingen worden opgevangen. Dan kunnen oudere medewerkers hun sterke punten inbrengen, zoals tientallen jaren ervaring, een brede knowhow of de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen.

Zo verbetert u de ergonomie op de werkplek

Wat houdt een ergonomische werkplekinrichting precies in? Bijvoorbeeld het volgende:
Gezond werken kunt u nu kopen

Maak nu gebruik van de mogelijkheid om banen binnen uw bedrijf gezonder en aantrekkelijker te maken. In onze winkel vindt u een ruime keuze aan producten die de wervelkolom ontlasten, beschermen tegen lawaai, het binnenklimaat verbeteren en vele andere positieve effecten hebben op de kwaliteit van het werk. En het mooiste is: u merkt het verschil meteen.

Tips voor oudere medewerkers

Groeit het aantal oudere medewerkers binnen uw bedrijf? Dit hoeft geen nadeel te zijn, zeker niet als u deze tips in aanmerking neemt:
Aantrekkelijke en gezonde banen est

Medewerkers mentaal ondersteunen

Bied medewerkers afwisseling, geef ze de mogelijkheid om bij te dragen en daag ze regelmatig mentaal en intellectueel uit. Dit houdt de kleine grijze cellen bezig.

Aantrekkelijke en gezonde banen est

Trainingen aanbieden

Organiseer trainingen over gezondheidsonderwerpen, bijvoorbeeld de juiste voeding of tips over de houding. Antistress-seminars helpen medewerkers om even gas terug te nemen en sportactiviteiten helpen hen om hun spieren te trainen en een gezonde balans tussen werk en privé te creëren.

Aantrekkelijke en gezonde banen est

Feedback verzamelen

Vraag regelmatig hoe het met uw medewerkers gaat en wat u kunt verbeteren binnen uw bedrijf. Hiermee toont u ook uw waardering.

Aantrekkelijke en gezonde banen est

Tijdschema aanpassen

Ploegenarbeid en lange werktijden zijn ook al voor jongere medewerkers een belasting. Als medewerkers ouder worden, wordt het steeds belangrijker om beide te vermijden en voldoende pauzes in te lassen. Hoe beter dit lukt, hoe langer medewerkers fit en gemotiveerd blijven.

Foto contact

Neem contact met ons op!

Wij staan voor uw vragen ter beschikking en beantwoorden deze gratis.