Verhoog de productiviteit met het juiste licht

De optimale verlichting op de werkplek

2020/09/27

We weten het uit eigen ervaring: Op een sombere herfstochtend gaan we soms met een bezwaard hart naar het werk. Licht is een belangrijke motor voor onze inwendige klok en bevordert de productie van hormonen zoals melatonine en serotonine.

Deze hebben op hun beurt een enorme invloed op onze prestaties. Als licht de productie van feel-good-hormonen stimuleert, brengen de hersenen onze cellen tot piekprestaties. We worden mentaal en fysiek efficiënter: onze productiviteit neemt toe.

De menselijke prestaties hebben echter hun grenzen en variëren in de loop van de dag. Met het juiste licht op het juiste moment kunnen we ons bioritme beheersen en zo onze productiviteit optimaliseren. Als u nu aan uw werkplek denkt, is het gemakkelijk om u de positieve effecten voor te stellen van optimale verlichting op het gebied van persoonlijke prestaties.

Uitgekiende lichtconcepten zijn pas mogelijk sinds de komst van LED

Mensen die in gesloten kantoren werken, genieten zelden van natuurlijk daglicht. Kantoorontwerpers en ergonomie-experts werken dan ook al sinds de jaren zeventig aan de het juiste licht voor de arbeidswereld. Vroeger was de vuistregel: Druk op de lichtschakelaar als het te donker wordt. De conventionele gloeilamp bereikte echter vaak zijn grenzen, die pas eind jaren 2000 met de introductie van de LED-lampen vervaagden.

Sindsdien zijn de Verlichtingsconcepten voor de werkplek aanzienlijk verbeterd.

Flexibiliteitsfactor

De toepassingsmogelijkheden van LED-lampen voor een optimale verlichting van de werkplek zijn vrijwel onbeperkt: Ze zijn compact, robuust, eenvoudig te installeren en zijn in bijna elke vorm verkrijgbaar.

Factor lichtkwaliteit

Ook al verminderden het blauwachtige licht en de lange starttijd de charme van LED's, de kwaliteit van het licht is vandaag de dag beduidend hoger dan bij welke andere lichtbron dan ook. De lichtopbrengst is effectief, de lichtsterkte enorm en het LED-licht is ondertussen noch koud, noch onaangenaam.

Duurzaamheidsfactor

Overigens schitteren de LED-lampen in vergelijking met andere lichtbronnen door hun extreem zuinig verbruik, lage warmteontwikkeling en recordbrekende levensduur.

Terwijl slecht licht kan leiden tot productiviteitsverlies en te weinig licht dat u zelfs ziek kan maken, maken moderne verlichtingssystemen op basis van LED's lichtcondities op de werkplek mogelijk, die zeer dicht bij het natuurlijke lichtspectrum van de zon liggen.

kaiserkraft biedt professionele LED-verlichtingsoplossingen voor elke toepassing. Met adequate verlichting schept u de voorwaarden voor betere prestaties en meer motivatie Ontdek nu licht op maat.

Met LED kunnen ergonomische lichtomstandigheden worden gecreëerd die een positief effect hebben op het concentratievermogen, de tevredenheid en de productiviteit van uw medewerkers.

Maar hoe ziet optimale verlichting op de werkplek eruit?

De wet bepaalt hoe licht het op de werkplek moet zijn

De basiseisen voor de lichtomstandigheden op de werkplek zijn geregeld in de Arbowet. Volgens de Werkplaatsverordening moeten werkruimtes een daglichtquotum hebben van minimaal 2 procent en zicht hebben op de buitenruimte, tenzij de structurele omstandigheden op werklocaties zoals stations of vliegvelden dit niet toelaten.

Lichtdoorlatende oppervlakken zoals ramen en dakramen moeten ten minste 10 procent van het vloeroppervlak van de ruimte beslaan, en ten minste 20 procent voor activiteiten die ’moeilijke visuele taken’ met zich meebrengen. Deuren en muren tellen ook mee als ze beglaasd zijn.

Dit zijn de algemene wettelijke eisen voor de lichtomstandigheden op de werkplek. Of uw medewerkers deze als goed of slecht ervaren, hangt echter af van het soort activiteit.

Verlichtingsexperts zijn het hier ook over eens en bevelen daarom lux-richtwaarden aan, afhankelijk van de individuele werkomgeving.

Verhoging van de productiviteit met het juiste licht: De optimale verlichting op de werkplek wt$

Wij hebben voor u meer informatie over optimale werkplekverlichting in ons uitgebreide inkoophandboek op een rijtje gezet.

In vijf stappen naar perfect licht op de werkplek

Het scala aan mogelijkheden voor vormgeving is enorm en strekt zich uit van eenvoudig realiseerbare tips voor elke dag tot complexe verlichtingsconcepten. Bedrijven die een stap verder willen gaan dan de wet op de veiligheid en gezondheid op het werk voorschrijft, krijgen nu tal van hightech verlichtingssystemen aangeboden.

’Moderne systemen werken met sensoren die niet alleen de aanwezigheid van medewerkers detecteren, maar ook de hoeveelheid daglicht en zichzelf automatisch hierop aanpassen’, zegt verlichtingsexpert Jürgen Waldorf.

Verhoging van de productiviteit met het juiste licht: De optimale verlichting op de werkplek wt$

Hoe moet u dan te werk gaan bij het ontwerpen van uw verlichtingsconcept?

 • Van boven naar beneden
  Net als bij daglicht moet het licht van boven komen. Dit wordt niet alleen als natuurlijk ervaren, maar verhoogt ook het concentratievermogen van uw medewerkers.
 • Juiste kleur
  De kleurtemperatuur, die in Kelvin wordt aangegeven, is bepalend. De middagzon heeft tussen de 5500 en 5800 Kelvin en de mensen zijn bijzonder productief in dit licht.
 • Maar pas op
  Het leveren van topprestaties is geen permanente toestand. Daarom moeten uw medewerkers het licht zelf kunnen regelen, bijvoorbeeld door het tijdens de pauzes te dimmen.
 • Op de juiste wijze combineren
  Gebruik kunstmatig en natuurlijk licht om verblinding te voorkomen. Plaats de werkplekken in een rechte hoek ten opzichte van de ramen en gebruik jaloezieën.
 • Direct en indirect
  Vertrouw op een combinatie van direct en indirect licht. Dimbare bureaulampen werken het beste als aanvulling op plafondverlichting.

De lichtingenieurs van Waldmann behoren tot de innovatieleiders voor moderne verlichtingsconcepten. Het middelgrote bedrijf uit Villingen-Schwenningen is gespecialiseerd in verlichtingsoplossingen voor de industrie, kantoren, zorg en gezondheidszorg Bezoek onze Waldmann-speciaalshop!

’Human Centric Lightning’ is biodynamisch licht

Verlichting die is afgestemd op het menselijke bioritme verhoogt de eigen prestaties; wie zich goed voelt werkt ook productiever. Lampen die met een smartphone-app kunnen worden bediend zijn niet langer een zeldzaamheid. ’Human Centric Lighting’ is de naam die wordt gegeven aan verlichtingsconcepten die optimale werkomstandigheden creëren met de juiste dosis licht.

Wie naast een koude douche en een warme koffie 's morgens vroeg een kleine oppepper nodig heeft voor de bloedsomloop, vertrouwt op deze nieuwe mogelijkheden van digitaal gestuurde verlichting. Helder licht klinkt misschien wat ongemakkelijk, maar het heeft een natuurlijk stimulerend effect op je eigen bioritme. Met een paar klikken kan de verlichting de hele dag door automatisch worden voorgeprogrammeerd, inclusief een warme zonsondergangssfeer aan het eind van de dag.

Experts zoals de Feng Shui-consultant Günther Sator en Hans-Jürgen Hentschel, auteur en specialist in psychosomatische geneeskunde, die de invloed van licht op de menselijke prestaties al tientallen jaren bestuderen, verwachten een productiviteitsverhoging tot 20 procent.

Welk bedrijf kan het zich, gezien dit potentieel, veroorloven om niet te investeren in optimale verlichting op de werkplek?

Verhoging van de productiviteit met het juiste licht: De optimale verlichting op de werkplek mg$

Neem contact met ons op!

Wij staan voor uw vragen ter beschikking beantwoorden deze kosteloos.