Gezond zitten

2020/04/08

Ergonomie op de werkplek

Ergonomisch zitten is zeer belangrijk voor iedereen die langdurig zonder problemen en geconcentreerd wil werken. Daarom is een orthopedische kantoorstoel vooral geschikt voor kantoren.

Verkeerd zitten op de werkplek heeft gevolgen

Gezondheidsgevolgen

De hele dag zittend werken kan een zware belasting voor uw rug zijn. De klassieke gevolgen zoals spanningen in de nek en rugpijn moeten als voorlopers van ernstigere ziektesymptomen niet ’licht’ opgenomen worden. Want door een permanente slechte zithouding kunnen vele spieren minder worden gerekt dan andere die juist continu worden gerekt. Dit kan leiden tot chronische pijn die slecht kan worden bestreden. 

Zit niet altijd kaarsrecht, want een langdurige rechte zithouding is op den duur slecht voor de tussenwervels en kan zelfs leiden tot een rughernia. Verdere neveneffecten zoals spanningshoofdpijn, beperkt gezichtsvermogen en gevoeligheid voor geluiden treden steeds meer op, indien de voorlopers niet in acht worden genomen. Hoe belangrijk het is om het lichaam niet urenlang statisch in dezelfde positie te houden, is vaak pas merkbaar als het al te laat is. 

Gevolgen voor de werkgever

Werken met pijn betekent altijd gereduceerde prestaties en productiviteit. Ook komen ziektedagen steeds vaker voor; dit kost de onderneming geld. Een goed procesmanagement probeert deze gevolgen te voorkomen. Als onderneming wilt u ziekteverzuim zo veel mogelijk reduceren.

Ergonomie op de werkplek wt$
  • Verkeerd zitten en daardoor afnemende productiviteit leidt ieder jaar tot hoge schadeposten.
  • Door het kiezen van de juiste stoelen neemt het gevoel van welbevinden en daarmee de productiviteit van de medewerkers aanzienlijk toe.

Ergonomisch zitten eenvoudig gemaakt

Met een ergonomisch gevormde draaistoel, synchroon-mechanisme, afgeronde voorkant en een schuifzitting is de eerste belangrijke stap al gedaan. Ergonomische kantoorstoelen ondersteunen de juiste zithouding en bevorderen gezonde beweging tijdens zittend werken. Vanzelfsprekend is het voor een onderneming de moeite waard om zijn medewerkers op kantoor orthopedische kantoorstoelen ter beschikking te stellen. Een ergonomisch gevormde draaistoel moet dan alleen nog aan de lichaamslengte worden aangepast.

Ergonomische kantoorstoelen bewegen mee met de zittende persoon. Door de dynamiek die tijdens het zitten op deze stoelen ontstaat, kan een statische houding langdurig niet worden aangehouden, of alleen met veel moeite. Bewegen gebeurt dan ook vanzelf; eenvoudig en meestal zelfs tussen de bedrijven door. Het werken wordt niet onderbroken, maar zelfs bevorderd. Zitten is geen zitten meer, want het mechanisme en de vorm van een kantoorstoel zorgen voor dynamisch en gezond zitten.

Schommelen, wiebelen, draaien en glijden zijn bij gebruik van ergonomische kantoorstoelen uitdrukkelijk toegestaan.

De toelichting over optimaal gebruik van ergonomische kantoormeubels is een extra motivatie voor werknemers.

Als de zithoogte, de rugleuning en de afgeronde voorkant al juist zijn ingesteld, kunnen bovendien tijdens het werken nog eenvoudige ontspanningsoefeningen worden geïntegreerd.

Ergonomie op de werkplek ler

Kwaliteitsvoordelen

Tussen de standaard draaistoel en de leren stoel liggen verschillende kantoorstoelvarianten met verschillende kwaliteitskenmerken. Alle kantoorstoelen die u hier in de webshop vindt zijn geproduceerd conform DIN EN 1335 deel 1 – 3. Ze zijn ontworpen voor een permanente belasting met tot 120 kg en beschikken over een veiligheidsgasveer voor de verstelling van de zithoogte.

Voor medewerkers die slechts af en toe zitten zijn standaard kantoorstoelen geschikt die met een lendenwervelsteun en een hoogte- en hoekverstelbare rugleuning behoedzaam met de belangrijkste spieren en gewrichten omgaan.

Ergonomisch gevormde draaistoelen en operator-draaistoelen zijn geschikt voor mensen die lang en veel zitten. Voor de verstelling van lendenwervelsteun en rugleuning wordt hier een ergonomisch gevormde zitting met synchroon-/permanent-contactmechanisme en in hoogte verstelbare armleuningen aangeboden.

Meer informatie over onze draaistoeltypes en hun functies vindt u in het Lexicon voor gezond zitten in ons inkoophandboek.

Ergonomie op de werkplek wt$

In onze webshop vindt u de voordelen in de vorm van kleine informatieafbeeldingen bij de producten.
Op deze wijze ziet u in een oogopslag welke functies bij de desbetreffende kantoorstoel geïntegreerd zijn.

Combinatiemogelijkheden

Gezond zitten is een ding, maar nog beter is het om ondanks kantoorwerkplek nu en dan eens op te staan. Om de werkplek nog ergonomischer te maken, adviseren we behalve ergonomische kantoorstoelen ook in hoogte verstelbare bureautafels. Zo is een optimale aanpassing van de werkhoogte aan de lichaamslengte mogelijk. Een bijzondere aanrader is de elektrisch in hoogte verstelbare bureautafel Upliner 2.0. Met deze bureautafel schuift u de kantoorstoelen zo nu en dan weg en verricht sommige werkzaamheden gewoon staand.

Ergonomie op de werkplek ler