Open kantoortuinen – hype of hysterie

2020/07/01

Korte afstanden, meer uitwisseling, meer waarneming, meer licht en meer frisse lucht. Steeds meer bedrijven kiezen voor het opzetten van open kantoortuinen om dat allemaal te bereiken. Doordat de kantoorwereld steeds digitaler wordt en de medewerkers niet langer gebonden zijn aan een vast bureau, zijn werkplekken vaak zelfs gestandaardiseerd. U kunt aan elk bureau zitten, u kunt zich terugtrekken in denktanks en vergaderzalen en af en toe in uw thuiskantoor werken. Dit is de hypermoderne vooruitgang van nu en degene die niet met de tijd meegaat, valt buiten de boot. Nieuwe, open kantoorwerelden – dus dit kan alleen maar goed zijn, toch?

Helaas niet, want iedereen die in een open kantoortuin werkt kent ook de schaduwzijden. Bijvoorbeeld het geluidsniveau dat ontstaat als meerdere mensen in een kamer tegelijkertijd aan de telefoon zijn of kort iets bespreken. We weten niet altijd van tevoren hoe lang een gesprek zal duren en wiens telefoon vervolgens overgaat, daarom kan deze geluidshinder zeer onaangenaam zijn. In veel ruimteconcepten wordt ook weinig rekening gehouden met persoonlijkheid en individualiteit. Sommige mensen hebben zelfs het gevoel dat men wordt gehomogeniseerd. Werknemers als machines met dezelfde functies in een uniforme uitstraling? Dat klinkt bijna hysterisch, maar als we kritisch kijken naar open kantoorruimtes, is het niet zo vergezocht.

Wat dan wel? Terug naar de afzonderlijke kantoren en snel weer wanden optrekken? Nogmaals, nee. Wij hebben ideeën en oplossingen voor u verzameld die u kunnen helpen om meer hype en minder hysterie in uw kantoor te creëren.

Meer uitwisseling – hoe u snelle dialogen kunt faciliteren, maar toch kalm kunt blijven

Ervan uitgaande dat u tijdens het werk op een probleem stuit en precies weet wie u kan helpen, is het duidelijk: U komt gewoon langs de persoon en vraagt direct om hulp. Samen kunt u het probleem direct oplossen. Dat is hoe teamwork werkt. Of stoort u zich aan de anderen in de kamer? Ja, maar alleen als een ’kort telefoontje’ uiteindelijk 30 minuten gaat duren. Dat moet vermeden worden.

Ja, alstublieft

 • Als u iets kort wilt bespreken, ga dan naar de werkplek van uw collega
 • Spreek bewust en op een zachte toon
 • U kunt zich terugtrekken in een kamer of communicatieruimte als het gesprek langer duurt dan verwacht

Nee, alstublieft niet

 • Roep niet dwars door de ruimte heen, maar loop werkelijk naar de plaats van uw collega
 • Niet hard praten en niet schreeuwen
 • Spreek niet langer dan vijftien minuten per keer in een open gebied


Mogelijkheden voor aangrenzende bureauplaatsen

 • Gebruik een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking wanneer collega's u afleiden van gesprekken
 • Vraag uw collega's beleefd om het gesprek ergens anders te voeren en wees niet bang om het te vragen

Werken in open kantoorruimtes wt$

Meer waarneming – Hoe medewerkers zich ondanks het doorgaand verkeer zich kunnen blijven concentreren

Als u in een open kantoortuin werkt en direct bij het gangpad gaat zitten, zou u een handteller kunnen gebruiken en de voorbij lopende mensen tellen. Dan zou u aan het eind van een dag klikken een zere duim hebben. U wilt zich hierop natuurlijk helemaal niet concentreren. Dat is eigenlijk helemaal niet zo gemakkelijk. Hier zijn vier manieren om uzelf te beschermen tegen deze afleiding:

Sideboards

Plaats archiefkasten aan de zijkant van de bureaus om een extra afscherming en geluidsbuffer te creëren.

Pflanten

Planten op de tafel of beter nog op de bijzetkast helpen om de blik op het werk te houden. In het beste geval zal het u niet eens meer opvallen dat collega's u passeren.

Gelieve niet te storen

Zet een bordje neer dat ook de voorbijgangers duidelijk maakt dat u niet gestoord wilt worden. Een groet of een glimlach minder is jammer, maar daarvoor blijft u aan de bal.

We vinden elkaar aardig

Het werk is ‘soms’ belangrijker dan een hallo. Het moet voor alle medewerkers duidelijk zijn dat een gebrek aan begroeting niet betekent dat u de ander niet kunt uitstaan. Bespreek het met het team.

Werken in open kantoorruimtes wt$

Meer licht – hoe u iedereen in het juiste licht kunt zetten

Vooral in kantoortuinen, waar individuele verlichting moeilijk te realiseren is, wordt de meerwaarde van daglicht duidelijk. U zou dus genoeg ramen rond de werkplekken moeten hebben. In het beste geval wordt het echte daglicht aangevuld met kunstlicht dat daglichtachtig is. Deskundigen zweren bij biodynamisch licht. Naast een goede verlichting spelen echter ook andere zaken een belangrijke rol bij oogvriendelijk werken:

 • Verstelbare jaloezieën, rolgordijnen en vouwgordijnen voorkomen verblinding van buitenaf. Vooral de jaloezieën moeten echter correct worden afgesteld: waaier de gebogen lamellen altijd zo uit dat er voldoende diffuus omgevingslicht is, maar er geen direct zonlicht op uw ramen valt. Als de jaloezie correct is ingesteld, is slechts de helft van de lamellen verlicht en blijft de andere helft in de schaduw.
 • In het beste geval moet uw lichtoplossing bestaan uit een combinatie van daglicht (rechter- of linkervenster), direct licht (plafondarmatuur), indirect licht (hanglamp boven de werkplek) en een bureaulamp (individueel en puntlicht).
 • Bureaus en beeldschermen moeten in de juiste hoek ten opzichte van het raam worden geplaatst: Het bureau zo dicht mogelijk bij het raam, de schermen loodrecht op het raam, zodat er geen licht wordt gereflecteerd en er geen schaduwen op het werkgebied worden geworpen.
Werken in open kantoorruimtes wt$

Meer lucht – hoe u iets kunt doen voor een goed ruimteklimaat

s Morgens bedompt, 's middags gekruid, 's avonds muf, dat is niet de manier om uw binnenklimaat in een open kantoorruimte te beschrijven: Een goed binnenklimaat is de basis voor geconcentreerd en gezond werken. Hoofdpijn, slaperigheid of een gebrek aan concentratie kunnen snel worden veroorzaakt door slechte lucht. Meestal is er dan een tekort aan zuurstof. Het openen van de ramen is niet altijd de beste oplossing, vooral niet in grote steden of in de zomer. Daarom zijn er tegenwoordig moderne airconditioningsystemen die de kantoren van verse lucht voorzien. Ze filteren de vuile lucht van buitenaf en brengen deze afgekoeld naar de kantoren. Naast de airconditioning zijn er de volgende mogelijkheden om te zorgen voor een goede luchtvoorziening in de open kantoortuin:

Luchtreinigers

Een must als kleine deeltjes van de printer, pc of bouwmaterialen de lucht in de ruimte beïnvloeden. Luchtreinigers filteren deze uit de lucht en kunnen de verspreiding van virussen, bacteriën en sporen tot een minimum beperken.

Luchtwasser

Het werkingsprincipe van de luchtwasser combineert de reiniging van de lucht met een optimale bevochtiging. De luchtvochtigheid wordt voortdurend gemeten, zodat de juiste hoeveelheid vocht in de ruimtelucht wordt afgevoerd als dit nodig is. De optimale waarde van 40 – 60% relatieve luchtvochtigheid blijft zo behouden.

Werken in open kantoorruimtes wt$

Naar buiten!

Ondanks al deze prachtige nieuwe mogelijkheden binnen een kantoor is naar buiten gaan nog steeds de beste afwisseling. Dus vergeet nooit te zon op te doen en vitamine D te tanken en te genieten van de natuur. Een uitstapje in de buitenlucht, al is het maar voor tien minuten, is vaak het beste medicijn tegen stress en uitputting.