Efficiënt inrichten

In vier stappen naar de juiste kantoorinrichting

2021/08/16

Wilt u uw kantoorruimtes een nieuwe look geven? Het meubilair in sommige ruimtes lijkt bij elkaar gegooid en er ontbreekt een efficiënt ruimteconcept? Of bent u bezig met het hele kantoor opnieuw in te richten?

Dan is dit het perfecte moment om na te denken over de juiste kantoorinrichting. Een goed ingericht kantoor is winstgevend voor uw bedrijf

Om van deze voordelen te profiteren, is het nodig enige tijd investeren in de planning van uw kantoorinrichting. In dit artikel krijgt waardevolle tips over wettelijke voorschriften die gelden voor de kantoorinrichting en praktische adviezen voor de basisinrichting, kleurkeuze en decoratie van uw bedrijf.

1. Voorbereiding: basisprincipes van kantoorinrichting

Efficiënt inrichten: Om uw kantoor optimaal in te richten, kunt u het beste beginnen met de algemene infrastructuur en vervolgens overgaan tot de details, zoals het meubilair en de decoratie. Met de volgende tips kunt u uw kantoorinrichting doelgericht plannen:

Ruimteprogramma

In een eerste stap dient u een overzicht krijgen van de ruimtelijke omstandigheden. In het ruimteprogramma bepaalt u welke functionele ruimtes (bijv. receptie, keuken of vergaderruimte) in uw bedrijf nodig zijn en waar ze moeten komen. Houd bij uw planning rekening met het geplande aantal werkplekken en de wettelijke voorschriften.

Ruimteconcept

Bepaal nu de structuur voor elke ruimte. Moet de werkruimte open zijn of moeten afzonderlijke zones worden gescheiden door ruimteverdelers? Moet de kantoorkeuken worden opgedeeld in een eet- en keukengedeelte? Waar moet ruimte worden vrijgelaten voor vluchtwegen?

Technische infrastructuur

Steeds meer werkprocessen verlopen digitaal – deze ontwikkeling zal in de toekomst alleen maar toenemen. De IT-infrastructuur van uw bedrijf is daarom van groot belang en moet van begin af aan worden ingepland. Waar moeten de kabels lopen? Waar moeten routers of WLAN-repeaters worden aangebracht?

2. Basisinrichting: de optimale inrichting voor elke ruimte

De richting moet de functie van de ruimte weerspiegelen en het beoogde doel bevorderen. Hieronder vindt u een overzicht van het ideale gebruik van verschillende kantoorruimtes en enkele suggesties voor bijpassende meubels.

Entree

De entree is de eerste ruimte die uw klanten en zakenpartners betreden. Leg dus vooral de nadruk op een uitnodigende sfeer. Planten maken de ruimte levendiger, comfortabele stoelen voor de wachtruimte scheppen een aangename sfeer.

Kantoorkeuken

De inrichting van uw keuken moet gemakkelijk schoon te maken zijn. Zorg voor de nodige elektronische apparatuur voor het zetten van koffie en het koelen en verwarmen van maaltijden in de kantoorkeuken. Als keuken en pauzeruimte worden gecombineerd, mogen geschikte tafels en stoelen niet ontbreken.

Vergaderzalen

In de vergaderruimte draait alles om communicatie en productiviteit. Richt uw vergaderzalen in met vergadertafels, voldoende stoelen en presentatiemateriaal.

Kantoorruimtes

In deze werkruimtes ligt de nadruk op efficiënt werken en het welzijn van uw medewerkers. De basale kantoorinrichting bestaat bureautafels, rugvriendelijke bureaustoelen, archiefsystemen en kasten voor werkdocumenten, en aanvullende benodigdheden voor ergonomisch computerwerk, zoals lampen of laptopsteunen.

Pauzeruimte

Deze plek moet werknemers de mogelijkheid bieden zich te ontspannen en terug te trekken. Creëer met een comfortabele stoelen, bijpassende kleuren en decoratie een rustige sfeer.

3. Kleurontwerp: een weloverwogen keuze

Kleuren beïnvloeden onze psyche: ze kunnen stimuleren, kalmeren en de concentratie bevorderen. Daarom mag het kleurontwerp op kantoor niet worden onderschat.

Ruimtelijke afmetingen

De muurkleuren groen, mint, turquoise, blauw, geel, crème hebben een vergrotend effect op de ruimte, terwijl zwart, grijstinten, taupe en over het algemeen donkere tinten een ruimte kleiner doen lijken.

Atmosfeer

Warme kleuren zoals geel, crème, oker, oranje, perzik of bruin werken stimulerend, terwijl koele kleuren zoals groen, mint, jade, turkoois, blauw, hemelsblauw, koningsblauw of wit kalmerend werken en de concentratie kunnen bevorderen.

Krachtige kleuren

Zeer dominante kleuren zoals rood of felgroen zijn beter geschikt om accenten te plaatsen dan om grotere oppervlakken mee te beschilderen. Hoe sterker de kleur, hoe kleiner het oppervlak waarop deze wordt gebruikt.

Witte muren

Wit als overheersende kleur doet ruimtes snel steriel lijken. Combineer wit met andere kleuren voor een levendig effect.

4. Decoratie: goed gedoseerde puntjes op de i

Voor de inrichting van uw kantoor geldt: minder is meer. Te veel decoratie kan een chaotische indruk maken en de concentratie verstoren. Kies uw kantoorinrichting weloverwogen en zoek naar een consistente stijl die harmonieert met de rest van de inrichting. Vooral in ruimtes waar productief werk prioriteit heeft (vergaderruimtes of kantoren) mag de decoratie niet afleiden

Planten zijn een vaak gekozen accessoire dat de ruimte discreet tot leven brengt. Pas echter op voor een hoge luchtvochtigheid in het kantoor: te veel planten verhogen de luchtvochtigheid.

Op het eigen bureau kunnen medewerkers gerust kleine fotolijstjes en persoonlijke voorwerpen plaatsen – dit brengt leven in de ruimte en zorgt ervoor dat uw medewerkers zich prettiger voelen op het werk.

Werkplekinrichting 548
Werkplekinrichting mg$

Neem contact met ons op!

Wij staan voor uw vragen ter beschikking en beantwoorden deze gratis.