Terug
Inkoophandboek Bedrijf

ESD-producten beschermen

Voordat de vonk overslaat

Als de vonk overslaat, betekent dat doorgaans dat er liefde in de lucht hangt. In het uitzonderlijke geval is het een kwestie van elektrostatica. Misschien kent u het wel: u pakt de hendel van de autodeur vast en pats! Bij de productie kunnen dergelijke elektrostatische ontladingen (afgekort ESD = electrostatic discharge) gevoelige componenten beschadigen. En omdat deze componenten door toenemende connectiviteit en elektrificatie steeds compacter en talrijker worden, neemt ook de ESD-gevoeligheid toe.

Om schade te voorkomen is het belangrijk om de juiste ESD-apparatuur te gebruiken. Of het nu gaat om materiaalstandaarden, veiligheidsschoenen, matten of werkdraaistoelen, in ons assortiment op het gebied van ESD vindt u een grote keuze aan producten om uw elektronica te beschermen.

ESD: bescherming tegen ontladingen met mogelijk ernstige gevolgen 504

Bescherm uw elektronische componenten tegen schade

Leer hier hoe en waar elektrostatische ontladingen ontstaan en welke gevaren dat met zich meebrengt. Bovendien leest u met welke producten u gevoelige componenten op zowel de werkplek als bij het vervoer tegen ESD kunt beschermen en zo hoge kosten voorkomt.

Inrichting van ESD-veiligheidszones

ESD: bescherming tegen ontladingen met mogelijk ernstige gevolgen ler

Vloerbedekkingen

Bescherming tegen ESD begint bij de vloer. ESD-matten en andere vloerbedekkingen voeren spanning af. Ook in een kantoorruimte kan dit van belang zijn, omdat bij de wieltjes van bureaustoelen hoge spanningen kunnen ontstaan. Anti-(metaal)moeheid ESD-matten zijn bijzonder praktisch voor staande werkplekken.

ESD: bescherming tegen ontladingen met mogelijk ernstige gevolgen ler

Opslag

Maak gebruik van rekken met een ESD-coating voor het opbergen en bewaren van elektronische componenten. Het is belangrijk dat de rekken zich in een EPA bevinden of geaard zijn. Anders kunt u elektronische componenten in ESD-containers zoals speciale stapelcontainers en opslagbakken opslaan.

ESD: bescherming tegen ontladingen met mogelijk ernstige gevolgen ler

ESD-werkplek

ESD-tafels, -stoelen, -krukken en -stahulpen voorkomen dat er gevaarlijke ontladingen op werkplekken plaatsvinden.

ESD: bescherming tegen ontladingen met mogelijk ernstige gevolgen ler

Gereedschap

Gebruik bij het werken aan gevoelige elektronische componenten alleen geleidend gereedschap, bijvoorbeeld ESD-schroevendraaiers.

ESD: bescherming tegen ontladingen met mogelijk ernstige gevolgen ler

Vervoer van elektronische componenten

Ook bij het vervoer van de ene naar de andere ruimte speelt de bescherming tegen ESD een belangrijke rol. Dit begint met elektrisch geleidende transport- of zelfbedieningswagens met ESD-wielen. Gesloten ESD-kunststofboxen beschermen gevoelige componenten op betrouwbare wijze tegen schade onderweg.

ESD: bescherming tegen ontladingen met mogelijk ernstige gevolgen ler

ESD-kleding

ESD-schoenen zijn onmisbaar in EPA's. Volgens de EN 61340-5-1-norm moet de contactweerstand van deze schoenen zich tussen de 7,5 x 105 en 3,5 x 107 ohm bevinden.

ESD-pols- en enkelbanden vormen de perfecte aanvulling. Ze worden aan de pols of enkel vastgemaakt en verbonden met een aardingskabel. Op die manier is de persoon altijd geaard.

ESD: bescherming tegen ontladingen met mogelijk ernstige gevolgen 456

Nog een laatste tip: denk aan de juiste luchtvochtigheid

Een lage luchtvochtigheid zorgt voor meer oplading en vice versa. Want als de lucht voldoende vochtig is, vormt zich een dun laagje vocht op oppervlakken, waardoor deze geleidend worden.

Een te hoge luchtvochtigheid is echter niet ideaal voor gevoelige onderdelen en de gezondheid van de medewerkers. Het is het beste als de luchtvochtigheid constant op een waarde tussen 40% en 60% wordt gehouden.

ESD: bescherming tegen ontladingen met mogelijk ernstige gevolgen ler
ESD: bescherming tegen ontladingen met mogelijk ernstige gevolgen mg$

Stroom door naar nog meer veiligheid

Ook voor uw situatie is er een geschikte ESD-oplossing. Wij helpen u graag om de juiste producten te vinden die zorgen voor optimale bescherming tegen het onzichtbare gevaar.

Onze topproducten uit dit handboek
Relevant
Aantal artikelen: 124
Onze topcategorieën uit dit handboek