Terug
Inkoophandboek Milieu

Hulp bij de keuze van de juiste afvalzak

De afvalzakken in het assortiment van kaiserkraft vallen op door een hoogwaardige materiaalverwerking; een absolute voorwaarde voor de effectieve afvalverwijdering.

Materiaalsoorten

Vuilniszakken en afvalzakken worden gemaakt van polyethyleen. Door de verschillende drukwaarden in het fabricageproces maakt men voornamelijk onderscheid tussen folies van HD-polyethyleen en folies van LD-polyethyleen, die verschillende specifieke eigenschappen hebben.

HDPE = polyethyleen met hoge dichtheid
Men herkent HD-polyethyleen aan het ritselen wanneer het wordt bewogen. Het is bestand tegen hoge temperaturen en wordt meestal gebruikt bij geringere materiaaldiktes (bijv. pedaalemmerzakken). Door de hoge dichtheid is het ook bij dunnere zakken zeer scheurvast, maar scheurt het wel sneller door.

LDPE = polyethyleen met lage dichtheid
LD-polyethyleen is zachter en door zijn moleculaire structuur duidelijk elastischer dan HD-polyethyleen. Dat betekent dat het minder snel doorscheurt. Daardoor is LD-polyethyleen van voordeel bij scherp, zwaar of puntig afval. Het wordt daarom voornamelijk voor afvalzakken gebruikt.

Biofolie
Voor het composteren van biologisch afbreekbaar afval ligt biofolie voor de hand. Door de speciale samenstelling van maïszetmeel en een biologisch afbreekbaar polymeer is de folie composteerbaar. De zak wordt samen met het biologische afval op de composthoop gegooid.

De optimale grootte voor uw afvalzak

In het dagelijks gebruik komt regelmatig de vraag naar boven welke afvalzak geschikt is voor uw afvalbak. Om deze vraag snel en eenvoudig te beantwoorden, kunt u met de volgende formule het optimale formaat bepalen:

Breedte van de afvalzak = (omtrek van de afvalbak / 2) + 10 %

Lengte van de afvalzak = hoogte van de afvalbak + (breedte van de bodem / 2) + 10 %

Zakdiktes en uitvoeringen

Afhankelijk van het soort afval dat moet worden afgevoerd, moet een andere afvalzak worden gekozen. De dikste zak is daarbij niet altijd de beste keuze. Foliekwaliteit en het gebruiksdoel spelen eerder een doorslaggevende rol bij de keuze.

PREMIUM - constant hoge kwaliteit van gedefinieerd recyclingmateriaal
PREMIUM-afvalzakken worden gemaakt van 100 % gerecycled LD-polyethyleen. Daarbij worden alleen geselecteerde regranulaten, normaliter uit procesafval, gebruikt. De bovengemiddelde doorbraak- en scheurvastheid garandeert dat de PREMIUM-producten ook aan extreem hoge eisen voldoen.

UNIVERSEEL - het kwaliteitsmerk voor HDPE-producten
UNIVERSELE afvalzakken en vuilniszakken worden gemaakt van HD-polyethyleen. Door het gebruik van dit materiaal kan een dunne folie van hoge kwaliteit worden gerealiseerd. Dankzij de fysische eigenschappen is een UNIVERSELE afvalzak zowel doorbraak- als scheurvast bij een geringe foliedikte. Afhankelijk van de eisen aan de afvalzak en zijn toepassing kan een UNIVERSELE afvalzak een interessant alternatief zijn.

De productie van afvalzakken en vuilniszakken

De grondstof
Aan de basis van iedere afvalzak staat de grondstof waarvan hij wordt gemaakt. Aardolie of aardgas wordt zodanig verhit dat zich ethyleen ontwikkelt. Dit gas wordt in een reactor door hitte en druk omgevormd tot poedervormig polyethyleen, wat uiteindelijk in een extruder wordt gesmolten. Door de gesmolten massa door perforatieplaten te persen, ontstaat polyethyleengranulaat. Deze granulaatkorrels vormen het uitgangspunt voor de productie van nieuwe producten. Naast nieuwe producten bestaan er ook gerecyclede producten. Het regranulaat wat nodig is voor de productie hiervan, wordt onder andere gewonnen uit eerder gebruikte kunststof voorwerpen. Uit deze voorwerpen wordt een massa geregenereerd en die wordt fijngemalen, gewassen, gedroogd en gegranuleerd. De kleuren van de daarvoor gebruikte folies geven uiteindelijk de kleur aan het regranulaat.

Van granulaat tot folie
Door de zogenaamde blaasfolie-extrusie wordt het granulaat in verschillende fasen verhit. Daardoor neemt de dichtheid toe en ontstaat er een taaie, vloeibare massa, die uiteindelijk door een extrusiekop wordt geperst en net als bij kauwgum wordt opgeblazen. De bel wordt dan verwijderd.

Hulp bij de keuze van de juiste afvalzak wt$

Afbeelding: Blaasfolie-extrusie

  • Folie
  • Koellucht
  • Werktuigen
  • Granulaat
  • Vormmassa
  • Verwarming
  • Transportschroef

Het confectioneren van de folie
Als laatste stap van de productie worden de bodemnaad en een afscheurperforatie in de folie geïntegreerd. Dit proces noemt men confectioneren. Afhankelijk van de soort vouw die de zak moet hebben, moet hij anders worden geconfectioneerd. Daarbij maakt met voornamelijk onderscheid tussen vlakke zakken en zijvouwzakken.

Hulp bij de keuze van de juiste afvalzak wt$

Afb. vlakke zak

Hulp bij de keuze van de juiste afvalzak wt$

Afb. zijvouwzak

Onze topproducten uit dit handboek
Relevant
Aantal artikelen: 57