Wat u als werkgever moet weten

Belangrijke hygiënemaatregelen op het werk

2020/08/31

U kunt voor een groot deel zelf iets doen om de verspreiding van ziektekiemen in het bedrijf te voorkomen. Goede hygiënemaatregelen (die ook daadwerkelijk worden opgevolgd door het personeel) zijn daarvoor cruciaal.

In dit artikel leggen we uit welke hygiënevoorschriften u kunt opstellen en hoe u uw werknemers kunt motiveren om zich eraan te houden. Ten eerste is het goed om de voordelen van een goede hygiëne op het werk uit te lichten.

Wat zijn de voordelen van een goede hygiëne?

  • gezonde en productieve werknemers
  • weinig verzuim
  • meer productiviteit
  • meer omzet en minder kosten

Voor optimale bescherming

Wat is het verschil tussen bedrijfshygiëne en persoonlijke hygiëne?

Bedrijfshygiëne

Met bedrijfshygiëne wordt de netheid van het kantoor, de werkplekken en hulpmiddelen bedoeld. De bedrijfsleiding is hiervoor verantwoordelijk. Overal waar veel mensen zijn, bijvoorbeeld in productiehallen of op kantoor, bestaat het risico dat ziektekiemen en virussen zich verspreiden, waardoor de aanwezigen ziek worden. Om dit te voorkomen, raden we aan om de volgende hygiënevoorschriften op te stellen en strikt na te leven. Het is aan de bedrijfsleiding om de volgende drie vuistregels voor een goede bedrijfshygiëne door te voeren en ervoor te zorgen dat ze consequent worden uitgevoerd.

Persoonlijke hygiëne

Met persoonlijke hygiëne worden alle maatregelen bedoeld die ervoor zorgen dat het personeel zelf een goede hygiëne en schone kleding heeft. Er kan alleen een schone werkplek worden geboden als de hygiëne op beide vlakken serieus wordt genomen. De volgende vier vuistregels moeten door alle werknemers worden opgevolgd. De bedrijfsleiding kan hierbij hulp bieden, bijvoorbeeld door middel van uitbeeldende instructies of cursussen.

Voor betere prestaties op kantoor en een gezonde werksfeer.

U hoeft echt geen raam open te zetten voor meer frisheid en gezondheid; u hebt alleen de juiste producten nodig. In ons assortiment vind u alles voor meer hygiëne en allerlei artikelen die in de winter van pas komen.

Basishygiënevoorschriften op het werk wt$

Hoe kunt u het personeel motiveren om zich aan de hygiënenormen te houden?

Leg het 'waarom' uit

Het personeel zal eerder geneigd zijn de hygiënevoorschriften toe te passen als ze begrijpen waarom ze dat moeten doen. De redenering erachter is niet altijd even vanzelfsprekend. Leg uit welke concrete gevolgen een slechte hygiëne kan hebben voor het bedrijf, maar ook voor alle werknemers persoonlijk. Benadruk dat iedereen zijn of haar steentje kan bijdragen aan het terugdringen van ziekten.

2. Maak het zo gemakkelijk mogelijk

Nieuwe gedragingen, zoals het regelmatig wassen van de handen, worden pas gewoonten wanneer ze gemakkelijk uit te voeren zijn. Zo moet(en) er bijvoorbeeld altijd voldoende zeep en papieren handdoekjes in de toiletten aanwezig zijn, zodat iedereen goed de handen kan wassen en drogen. Soms is het toilet echter net te ver weg. Je kunt dan ontsmettingsstations optuigen, waardoor iedereen altijd de handen schoon kan houden.

3. Herinner er regelmatig aan

Het is belangrijk dat het personeel de hygiënevoorschriften ook onthoudt. Visuele hulpmiddelen, zoals slim geplaatste posters of borden, zorgen ervoor dat het personeel altijd geattendeerd wordt op de belangrijkste voorschriften. Daarnaast kunt u regelmatig e-mails over dit onderwerp rondsturen of speciale cursussen organiseren.

Basishygiënevoorschriften op het werk mg$

Neem contact met ons op!

Wij staan voor uw vragen ter beschikking en beantwoorden deze gratis.