Terug
Inkoophandboek Bedrijf

Basiskennis over werkplekverlichting

Het reconstrueren van mozaïeken, het repareren van sieraden of het produceren van verplaatsbare wanden voor de volgende tentoonstelling, verschillende activiteiten vereisen verschillende verlichtingssterktes ter ondersteuning van visuele taken in overeenstemming met de normen: Ze kunnen variëren van 500 tot 1.500 lux, afhankelijk van hoe gedetailleerd de werkzaamheden zijn. DIN EN 12464-1 geeft informatie over de richtwaarden. De norm wordt beschouwd als een Europese norm en bestaat in een vergelijkbare vorm onder ISO 8995/CIE S 008 als een wereldwijde ISO-norm.

Werkplekverlichting voor het bedrijf wt$

Licht als productiviteitsfactor

Het loont om te investeren in goed licht. Betere prestaties, minder vermoeidheid, minder uitval en veel minder arbeidsongevallen dankzij hogere verlichtingssterktes zijn gedocumenteerd in twee studies van de Technische Universiteit van Ilmenau (1997 en 2000). Volgens het onderzoeksrapport en de langetermijnstudie is één ding zeker: 600 lux verlichtingssterkte is de maatstaf voor een typische industriële werkplek.

Beter licht verhoogt de productiviteit voor moeilijke visuele taken met meer dan 50 procent. Tegelijkertijd wordt het foutenpercentage verlaagd. Daarnaast voelen de proefpersonen zich subjectief langer mentaal fit. De correlatie tussen arbeidsongevallen en verlichtingssterkte wordt ook bevestigd door de statistieken van de verenigingen van werkgeversaansprakelijkheidsverzekeraars: Tweederde van alle geregistreerde arbeidsongevallen vindt plaats op werkplekken met een verlichtingssterkte van minder dan 500 lux.

Werkplekverlichting voor het bedrijf wt$

Gezichtsvermogen

De visuele taak wordt bepaald door de licht/donker- en kleurcontrasten, de grootte van de details en de snelheid en duur waarmee de contrasten worden waargenomen. Hoe moeilijker de visuele taak, hoe hoger het verlichtingsniveau moet zijn.

Ontdek hier hoe u de productiviteit kunt verhogen met het juiste licht!

Werkplekverlichting voor het bedrijf wt$

Waar u op moet letten bij het plannen van uw werkverlichting

Aan de verschillende verlichtingssterktes voor verschillende werkplekken wordt vaak al voldaan door een op de werkplek gerichte algemene verlichting met een vaste toewijzing. Zuivere algemene verlichting met een gelijkmatig hoog lichtniveau in de hele ruimte voor een flexibele indeling van werkplekken en verlichting, moderne, variabel uittrekbare lichtsystemen bieden flexibele oplossingen voor het verplaatsen van machines en werkbanken. In onze Waldmann-shop vindt u enkele zeer goede voorbeelden van dergelijke verlichtingssystemen.

Werkplekverlichting voor het bedrijf wt$

De lampen moeten altijd parallel aan het raamfront worden gemonteerd, afhankelijk van de hoeveelheid daglicht die het gebouw binnenkomt. Hiervoor moeten machines en werkbanken parallel aan het raam worden opgesteld. Zijdelingse lichtinval is correct. Daarom moeten de lampen zijdelings ten opzichte van de werkoppervlakken worden gemonteerd. Gereedschappen en werkstukken zijn duidelijk zichtbaar als de verlichting weinig schaduw veroorzaakt. In de kijkrichting van de werknemers mogen geen reflecties op glimmende machines of schalen het zicht belemmeren.

Op werkplekken waar moeilijke visuele taken worden uitgevoerd, is de algemene verlichting over het algemeen ontoereikend, zodat aanvullende individuele werkplekverlichting moet worden geïnstalleerd. Om ervoor te zorgen dat de visuele prestaties niet worden aangetast, mogen er geen storende reflecties op gereedschappen of werkstukken zijn. Fijne details en inspectiewerkzaamheden vereisen daarom een hoge verlichtingssterkte. Dit kan worden bereikt met behulp van lampen, pendelarmaturen, individuele werkplekverlichting of machineverlichting. Ze vullen de algemene verlichting aan en mogen alleen nog maar extra worden ingeschakeld. LED-lichtbronnen besparen stroomkosten, armaturen met rasters en parabolische spiegels zorgen voor een nauwkeurige en niet-verblindende lichtregeling. Individuele werkplekverlichting mag geen storende reflecties op gereedschappen of werkstukken veroorzaken.

Werkplekverlichting voor het bedrijf wt$

Conclusie: Extra verlichting is belangrijk voor de inspectie van oppervlakken. Het licht moet met strepen invallen en sterke schaduwen creëren. Op deze manier kunnen krassen worden gedetecteerd, zelfs in matte oppervlakken.

De veiligheidsfactor

Waar gewerkt wordt vallen spaanders of zaagsel. Soms worden er tijdens het werk andere stofdeeltjes of waterspatten geproduceerd. Op dergelijke werkplekken moeten armaturen met de juiste beschermingsklasse – bijv. IP65 – worden gebruikt. Als de zelfverwarming van de armaturen beperkt is, kunnen afzettingen van licht ontvlambare stoffen niet ontbranden. Dergelijke lampen zijn ook te herkennen aan het brandbeveiligingssymbool ’D’ in de omgekeerde driehoek. In stofgevoelige werkruimtes – dus in elke werkplaats – zijn deze werkplekverlichtingsarmaturen verplicht.

In ruimten of gebieden waar verf, poetsmiddelen en lijm met vluchtige oplosmiddelen worden gebruikt, bestaat het risico op een explosie. Hier zijn explosieveilige armaturen verplicht.

In de regel is het zinvol om armaturen met een hogere beschermingsgraad te gebruiken. Of om volledig af te zien van lampen die op zichzelf al aanzienlijk opwarmen en deze te vervangen door LED-armaturen.

Werkplekverlichting voor het bedrijf wt$

Halverlichting

Tot nu toe gold het volgende: voor hallen van vier tot zes meter hoog zijn lichtlijnen met fluorescentielampen of andere armaturen de meest economische oplossing. Halhoogtes van meer dan zes meter vereisen bijzonder heldere en toch zuinige lampen: hogedrukhalogeen- of natriumdamplampen in wattages van 250 W tot 1.000 W produceren voldoende licht op grote hoogte om ervoor te zorgen dat voldoende lichtsterkte het werkniveau bereikt. Vandaag de dag is het de moeite waard om om te schakelen naar LED-verlichting.

We weten dat de eisen aan de halverlichting hoog zijn: In onze eigen productiefaciliteit in Haan hebben we zelfs nieuwe oppervlaktestralers aan het plafond van de hal geïnstalleerd. In totaal werden 636 m geleiderailsysteem, bijna 500 m kabel, 133 LED-vlakschijnwerpers en 30 LED-diffusorlampen met oplaadbare batterijen geïnstalleerd.

In onze serverruimte werd parallel een Light Manager geïnstalleerd. Dit is een kleine computer waarop de besturingssoftware draait en die via aparte gateways in de hal met de spotlights communiceert via wifi. De gebruikersinterface is zeer gebruiksvriendelijk en wijzigingen in de verlichtingsprogramma's kunnen eenvoudig worden doorgevoerd.

Met dit energie-efficiëntieproject hebben we tot 70 procent van onze eerdere elektriciteitskosten kunnen besparen. Voor de uitvoering van dit toekomstgerichte lichtconcept hebben we ook de EnergieInnovationsPreis.NRW 2020 ontvangen. Als u hier vragen over heeft, neem dan contact met ons op.

Werkplekverlichting voor het bedrijf ler

Lichtwoordenboek

Wat betekent LED? En wat is Candela? Antwoorden op technische verlichtingstermen vindt u in het kleine Lichtwoordenboek.

Onze topproducten uit dit handboek
Relevant
Aantal artikelen: 37
Onze topcategorieën uit dit handboek