Hygiëne op kantoor

2020/07/07

Feiten en cijfers

16x

.....Per uur dat een volwassen persoon zijn gezicht gemiddeld aanraakt.

400x

... Gemiddeld worden er meer bacteriën gevonden op het toetsenbord van een computer dan een openbaar toilet.

80%

... Van alle infecties die overgedragen worden via de handen - vooral verkoudheden en griep.

50%

.... Van alle oppervlakkten die besmet zijn met ziekteverwekkers tijdens de lunch door een zieke collega die naar het werk komt.

Onderzoekers van de Tucson universiteit in Arizona (USA) hebben de toegangsdeur van een kantoorgebouw voor een studie verontreinigd.

Ze hebben een virus op de deurklink geplaatst, die geen mens infecteert, maar is vergelijkbaar met het verkoudheidsvirus.

In slechts 2 uur had het virus de koffiemachine besmet, de magnetron, de deurklink van de koelkast, de toiletten en tenslotte de kantoren. Het kantoor werd een echte biologisch wapen voor bacteriën.

Na vier uur werd het virus op meer dan 50% van de vaak aangeraakte plaatsen gevonden en op de handen van de helft van de 80 medewerkers. De onderzoekers berekenden risico op infecties van 30% van de werknemers.

Hygiëne op kantoor mg$

Uw Preventionsprogramma

Onze beste producten on de hygiëne

Hygiëne op kantoor ler

Opgevouwd-papier

Hygiëne op kantoor wt$

Poetspapierrol

Hygiëne op kantoor wt$

Afvalbak Open Top

Hygiëne op kantoor wt$

Uw verantwoordelijkheid

  • Als werkgever ben je in principe verplicht om een schone werkplek aan te bieden en te voorzien van bijvoorbeeld zeep en ontsmettingsmiddelen.
  • Daarnaast dien je je werknemers te voorzien van gemakkelijk, toegankelijke en begrijpelijke informatie over de hygiënische normen. Posters, stickers, e-mails etc. zijn mogelijke middelen.
  • Medewerkers zijn verplicht om de hygiënevoorschriften van het bedrijf te volgen. Om hen aan te moedigen is het belangrijk om deze richtlijnen uit te leggen.

De belangrijkste plaatsen

Hygiëne op kantoor wt$

Telefoon-hoorn

Omdat bijna niemand weet dat je ook telefoons regelmatig moet schoonmaken.

Hygiëne op kantoor wt$

Koffie-kopjes

Bacteriën voelen zich meestal thuis in koffiekoppen.

Hygiëne op kantoor wt$

Koel kasten

Beschimmeld voedsel is niet alleen smerig, maar kan ook behoorlijk schadelijk zijn voor je gezondheid.

Hygiëne op kantoor wt$

Toetsen & schakelaars

Ook als het om de liftknop gaat of de startknop van uw printer: Toetsen en schakelaars zijn meestal broedhaarden voor bacteriën.

Hygiëne op kantoor wt$

Toetsenbord

Maak regelmatig je toetsenbord schoon

Hygiëne op kantoor wt$

Computer muis

Hier geldt hetzelfde als voor de telefoon. Wees eerlijk, wanneer was het de laatste keer dat je je computermuis grondig hebt schoongemaakt?

Hygiëne op kantoor wt$

Deurklink

Waar veel handen komen, komen ook veel bacteriën en die voelen zich ook meteen thuis.

Hygiëne op kantoor wt$

Openbaar vervoer

Medewerkers die met het openbaar vervoer komen, moeten hun handen wassen alvorens ze beginnen te werken.

Hygiëne op kantoor mg$

Goed luchten

- Lucht je kantoor meerdere keren per dag voor een paar minuten door de ramen en deuren wijd te openen. Dit vermindert het aantal ziektekiemen in de lucht en vermindert het risico van infectie.

- Daarnaast zorgt voldoende ventilatie voor meer luchtvochtigheid binnen het kantoor, wat meestaal zeer laag is in de winter door de verwarming. Dit kan uiteindelijk zorgen voor minder bacterieën.


- Een hoge luchtvochtigheid helpt om griepvirussen te neutraliseren. Tot nu toe werd aangenomen dat alleen slijmvliezen snel uitdrogen in droge lucht, en dat daardoor virussen gemakkelijk voortbewegen. Het is duidelijk dat regelmatige ventilatie goed doet op twee manieren.

Hoesten, verkouden, niezen

Goed met zieke collega's omgaan

Veel werknemers komen naar het werk wanneer ze ziek zijn. Meestal omdat erveel werk is en ze willen niet overkomen als iemand die lui is. Volgens de Duitse federatie voor Handel, 67% van de werknemers komen minstens 1keer per jaar ziek naar het werk. Psychologisch gezien noemt dit fenomeen "presenteeism"

Het gemiddelde productiviteitsverlies van een bedrijf is te wijten aan mensen die ziek komen werken. Dit is 3keer zo hoog als mensen die niet meer willen komen werken.

Als je echt ziek bent, kun jij en je handen beter thuis blijven. Je vertonen op het werk kan dapper zijn, maar het is het risico niet waard om andere mensen ook ziek te maken. Als het iedereen ziek wordt, is uiteindelijk niemand geholpen.

Ontdek nu onze beste producten voor optimale hygiëne op uw kantoor.