Functie-eisen voor de werkplek

Gezondheidsfactor lucht.

2021/01/22

Bent u een van die koukleumen op kantoor die in de winter stiekem de verwarming een graadje hoger zet? Of bent u het type dat in een vergadering een overhemd met korte mouwen draagt, zelfs als het onder nul is? Hoe koud of warm het in een kamer is, wordt door verschillende mensen heel verschillend ervaren.

Het ontwerpen van een gezonde werkomgeving waarin alle werknemers productief kunnen werken is een goed onderzocht onderwerp. Het binnenklimaat is een belangrijk onderdeel van de ergonomie van de werkplek. Samen met verlichting, lawaai, trillingen, straling en elektromagnetische velden, behoort het tot een van de fysische factoren van de werkomgeving.

In dit artikel hebben wij de belangrijkste feiten over lucht op de werkplek op een rijtje gezet:

 • Componenten van het binnenklimaat
 • Werkplaatsvoorschrift: lucht
 • Gezondheid en slechte lucht
 • Sick-building-syndrome
 • Evaluatie van het binnenklimaat
 • Verbetering van het binnenklimaat

Inrichting van de werkplek: welke factoren bepalen de luchtomstandigheden?

De omgevingsfactor binnenklimaat wordt bepaald door de volgende variabelen:

Regeling van de werkplek: het optimale ruimteklimaat op kantoor.

De parameters van het binnenklimaat worden door verschillende mensen als meer of minder belastend ervaren. De volgende waarden dienen als overzicht:

Kamertemperatuur

De optimale kamertemperatuur hangt af van de zwaarte van de activiteit en varieert van +20 °C voor lichte activiteit tijdens het zitten (bv. werken aan een computer) tot +12 °C voor zware activiteit tijdens het staan of lopen (bv. lasten dragen).

Bij buitentemperaturen boven +26 °C moeten aanvullende maatregelen worden genomen. Deze omvatten bijvoorbeeld het verstrekken van geschikte drankjes of het gebruik van zonbeschermings- en ventilatieapparatuur.

Meer informatie vindt u in ons Inkoophandboek voor ventilatoren.

Luchtkwaliteit op de werkplek wt$
Luchtkwaliteit op de werkplek wt$

Luchtvochtigheid

Afhankelijk van de kamertemperatuur moet de relatieve vochtigheid tussen 55% bij +26 °C en 80% bij +20 °C liggen.

Alles voor de juiste temperatuur in kantoren en productieafdelingen

Luchtsnelheid

Er mag geen schadelijke tocht zijn in het gebied waar mensen zijn. Het ontstaan van tocht is afhankelijk van de luchttemperatuur, de luchtsnelheid, de mate van turbulentie en de aard van de activiteit.

Onder de volgende omstandigheden spreekt men van een aangename luchttoevoer: luchttemperatuur van +20 °C, turbulentiegraad van 40% en een gemiddelde luchtsnelheid van minder dan 0,15 m/s bij een lichte werkbelasting.

Luchtkwaliteit op de werkplek wt$
Luchtkwaliteit op de werkplek wt$

Luchtkwaliteit

 • De stofbelasting door CO2 mag niet hoger zijn dan 1000 ppm.
 • Volgens de wet op de bescherming van niet-rokers mag er voor niet-rokende werknemers geen gezondheidsrisico door tabaksrook bestaan.
 • Om een goede luchtkwaliteit te waarborgen, moet voor voldoende luchttoevoer worden gezorgd. Dit kan worden gedaan door middel van luchtbehandelingssystemen in de ruimte (luchtfilters, airconditioning) of vrije ventilatie (buitenlucht).
 • Schokventilatie wordt in de kantoorruimte om de 60 min aanbevolen en om de 20 min in de vergaderruimte. De ventilatietijd moet variëren van 3 min in de winter tot 10 min in de zomer.

Thermische straling

De warmtelast moet worden verminderd door ventilatie en zonwering op de ramen. De kamertemperatuur is de referentiewaarde.
Attentie: voor cleanrooms in de industrie en productie kunnen speciale voorschriften gelden.

Luchtkwaliteit op de werkplek wt$

Gevolgen van slechte lucht voor de gezondheid.

De waarden waaronder de meerderheid van de mensen zich prettig voelt in een afgesloten ruimte worden de ’comfort range’ genoemd. Onder de volgende slechte omstandigheden kunnen verschillende symptomen optreden.

Wat is het sick-building-syndroom?

Het sick-building-syndrome (SBS) is een reeks ziektesymptomen die optreden bij mensen die in hetzelfde gebouw werken. Vaak hebben de werknemers last van heel verschillende symptomen, zoals hoofdpijn en jeuk aan de ogen of de huid. Nadat de personen de werkplek hebben verlaten, nemen de klachten meestal af. 

De oorzaak van de symptomen van SBS kan niet precies worden vastgesteld. Psychologische en sociale stressfactoren kunnen ook een rol spelen.

SBS moet worden onderscheiden van ’Building Related Illness’ (BRI), waarbij het klinische beeld van de getroffen persoon duidelijk te wijten is aan allergene, microbiële of chemische besmetting in het gebouw.

U vreest dat uw werknemers aan SBS lijden? Dan is de uitvoering van een ruimteklimaatanalyse een goed idee.

Hoe voert u een beoordeling van het binnenklimaat uit?

Wij adviseren een test van het binnenklimaat in twee stappen uit te voeren.

Controle van het binnenklimaat

Hierbij gaat het om fundamentele en gemakkelijk vast te stellen parameters.


Klik hier voor alle meetinstrumenten van kaiserkraft.

Analyse binnenklimaat

Voor een grondige analyse van de wisselwerking tussen de verschillende factoren van invloed is speciale deskundigheid vereist. Een gedetailleerde beoordeling door een deskundige is nuttig, bijvoorbeeld op werkplekken met veel verschillende warmtebronnen, een hoge vochtigheid of een zeer hoge luchtsnelheid.

Let op: er zijn componenten van het binnenmilieu die bij dergelijke beoordelingen buiten beschouwing worden gelaten. Daartoe behoort bijvoorbeeld de luchtkwaliteit bij het gebruik van gevaarlijke stoffen of biologische agentia worden gebruikt. Deze factoren moeten worden gecontroleerd als onderdeel van een risicobeoordeling.

Hoe worden de optimale luchtcondities gecreëerd?

Met de volgende tips kunt u het binnenklimaat op de werkplek reguleren:

 • De warmtebelasting kan worden verminderd door ventilatoren en zonweringen.
 • Bij koud weer kunt u verwarmingen of verwarmbare goedmatten inzetten om dit tegen te gaan.
 • Kamerplanten en luchtbevochtigers verhogen de luchtvochtigheid.
 • Ontvochtigers verminderen de vochtbelasting.
 • Zorg ervoor, dat alle werknemers goed ventileren.
 • Luchtwassers of luchtfilters zorgen voor schone en geurvrije lucht.
Luchtkwaliteit op de werkplek mg$

Neem contact met ons op!

Voor verdere vragen kunt u ons te allen tijde bereiken!