Terug
Inkoophandboek Bedrijf

Klein lichttechnisch lexicon

Belicht

Wat betekent LED? En wat is Candela? Antwoorden op technische verlichtingstermen worden in dit kleine woordenboek kort toegelicht.

Lampen & Verlichting

Halogeenlampen

Door de kleine afmetingen van de gloeilamp en de gloeidraad van een halogeenlamp is een nauwkeurige lichtregeling en dus het vermijden van diffuus licht mogelijk. De kleine armaturen, die in vele varianten verkrijgbaar zijn, worden in de industrie en de handel gebruikt waar geconcentreerd licht op een bepaald moment nodig is.

Halogeenlamp met scharnier
Koudlicht comfortlampje active green

Koudlichtlampen

In veel gebieden van de industriële productie moeten uitgestrekte gebieden gelijkmatig worden verlicht. Koudlichtarmaturen met fluorescentielampen zijn hiervoor geschikt. Dit type armatuur wordt in binnen- en buitenland gebruikt als montage- en machineverlichting bij uitstek.

LED

Lichtdiode (LED, Engels: light-emitting diode). Lichtgevende halfgeleidercomponent. De energie-efficiëntie van de huidige LED's is nu aanzienlijk hoger dan die van compacte fluorescentielampen (spaarlampen).

LED-systeemlamp TAMETO
Grootbeeld-loeplamp

Tl-buizen

Fluorescentielampen zijn lagedruk kwikdampontladingslampen. Ze dekken ongeveer 70% van de totale behoefte aan kunstlicht, maar verbruiken slechts 50% van de energie die voor de verlichting wordt gebruikt. Ze bestaan uit een rechte of gebogen ontladingsbuis, waarvan de binnenkant is bekleed met fosforen en waarvan de uiteinden zijn voorzien van twee wolfraamdraadelektroden.

Laagspanningshalogeengloeilampen

Laagspanningshalogeenlampen zorgen door het kleine lichtpunt voor een exacte focussering en optimale lichtsturing. Zij zijn uitermate geschikt om in erg kleine lampen ingebouwd te worden die bedoeld zijn voor de accentuering met sterke lichtpunten. Laagspanningshalogeengloeilampen worden met een conventionele (magnetische) of elektronische transformator bedreven. Er bestaan verschillende typeseries voor de commercieel-professionele en de particuliere sector.

Laagspanningsverlichting voor de vitrine

Woordenlijst

Producten

Dit kan ook interessant voor u zijn

Lichtwoordenboek wt$

De juiste verlichting vinden: het handboek ’Basiskennis over werkplekverlichting’ licht alles toe.