Ergonomische staan

2020/06/03

Correct staan op de werkplek

Wat betekent eigenlijk ergonomisch staan? Elke werknemer moet zelf regelmatig op zijn houding letten. Bij langdurig staand werken moet het hoofd ontspannen en rechtop en de borst vooruit zijn, een holle rug worden vermeden, het bekken rechtop, de knieën iets gebogen en achterwerk en buik iets gespannen zijn. Dat is de theorie. In de praktijk ziet het er vaak anders uit. Tenslotte doen we hier niet aan sport, maar zijn we aan het werk.

Ergonomisch staan is op de werkplek namelijk helemaal niet eenvoudig. Een harde, niet verende ondergrond van beton maakt een ergonomische houding van de rug tijdens werken bijna onmogelijk. Om ergonomie op de werkplek en in bedrijven te garanderen werken vele ondernemingen nu met werkplekmatten.

Een goed uitgeruste stawerkplek zorgt voor een hogere productiviteit, meer concentratie en een ergonomische houding. Ergonomische matten en anti-vermoeidheidsmatten maken een pijnloze houding op de machinewerkplek, achter een balie of aan de lopende band eenvoudiger. De moeite waard is de investering in ergonomische werkplaatsmatten alleen al door het gereduceerde ziekteverzuim en het voorkomen van werkonderbrekingen door pijnlijke klachten van medewerkers.

Stawerkplek ergonomie wt$

Hoe zijn ergonomiematten gemaakt?

Op ergonomische werkplaatsmatten staat men bijzonder zacht. In het algemeen geldt dat hoe dikker een mat is, hoe ergonomischer deze is. Toch kan een werkplaatsmat niet gewoon met een dik stuk schuimrubber worden bedekt en dan op de werkplek worden neergelegd. Het is belangrijk waar precies de mat wordt gebruikt. Over ergonomische werkplekmatten moet bijvoorbeeld vaak kunnen worden gereden. Vele matten zijn aan de zijkant platter om het er overheen rijden met transporttoestellen niet onnodig moeilijker te maken. Deze modellen zijn hiervoor dan ook speciaal bedoeld en zijn gemaakt van robuust materiaal. Andere anti-vermoeidheidsmatten hebben dergelijke platte randen alleen om struikelen te voorkomen.

Hier ziet u de profiel van een ergonomische industriemat die vooral voor machinewerkplekken geschikt is. Aan de randen is deze plat en van binnen gevuld; hierdoor voelt staan op deze mat zacht en aangenaam aan.

Stawerkplek ergonomie wt$

Ook is belangrijk waarmee het matoppervlak op de werkplek in aanraking komt. Bij metaalbewerking, waarbij gelast en gefreesd wordt, blijft een mat niet lang goed en kan bovendien gevaarlijk worden, indien de mat niet zelfdovend en geschikt voor een laswerkplek is. Bij de aanschaf van ergonomische werkplekmatten moet u ook de eigenschappen en de functies van een mat in acht nemen.

Stawerkplek ergonomie ler

Ergonomische industriematten kunnen bijvoorbeeld ook overeenkomstig de voorschriften bestendig zijn tegen oliën en chemicaliën in gebruikelijk concentraties, als deze op de werkplek worden gehanteerd. Ook hierover moet worden nagedacht. Omdat fabrikanten de verschillende eisen aan ergonomische werkplekmatten kennen, bestaan er verschillende modellen met verschillende functies.

Stawerkplek ergonomie ler

Wat is een ergonomische houding op een staande werkplek?

Dikke en zachte matten bevorderen de voortdurende beweging van het lichaam. Terwijl lichaam en rug bij langdurig staan op een harde ondergrond van beton zich meestal constant in dezelfde positie bevinden en gespannen zijn, zorgen ergonomische matten ervoor dat het lichaam steeds in balans blijft. De spieren en gewrichten blijven in beweging. Dit is een voorwaarde voor een gezonde houding van de rug. Niet voor niets leren we al als kind dat ’rust roest’. Bekijk zelf welke lichaamsdelen door ergonomisch staan in beweging blijven en welke klachten hierdoor gereduceerd of zelfs geheel voorkomen kunnen worden.

Gewrichtspijn en spierpijn:

Häufig auftretende Symptome sind Verspannungen und sich dadurch entwickelnde Kopfschmerzen. Sehstörungen sowie Geräuschempfindlichkeit können diese begleiten. Auch Bauchschmerzen können durch eine angespannte Haltung auftreten. Beinschmerzen und Fußschmerzen sind quasi unumgänglich und ein stockender Blutrückstrom von den Beinen zum Herzen ist leider nicht selten der Fall. Durch die physischen Beschwerden baut sich außerdem meist auch psychischer Stress auf, der oft einer Entspannung am Ende des Arbeitstages entgegen wirkt.

All diesen Beschwerden kann eine ergonomische Bodenmatte vorbeugen.

Stawerkplek ergonomie ler

Ergonomiematten in onze webshop

Ergonomische werkplekmatten vindt u onder Industriematten. Naast de ergonomische eigenschappen hebben de hier aangeboden matten nog vele andere functies zoals antislip of chemicaliënbestendigheid. In onze webshop vindt u een praktisch Verwijzingssysteem vloermatten dat de verschillende eigenschappen beschrijft en bijbehorende afbeeldingen toont. Deze afbeeldingen vindt u bij de producten in onze onlineshop terug zodat u in een oogopslag kunt herkennen of een mat aan de gewenste eisen voldoet.